Den stränga invandringspolitiken till trots har man även i Danmark välkomnat ukrainska flyktingar och för att lösgöra pengar till dessa drar man ned på biståndet till länder som Mali, Syrien och Bangladesh.

Medan den danska regeringen får kritik för att inte följa sin ambition om noll asylsökande har statsminister Mette Frederiksen sagt att man tar emot ukrainarna med öppna armar. Hon påpekar samtidigt att hennes politik alltid har gått ut på att stödja flyktingar i ”grannskapet” och att man ser Ukraina som en del av sitt grannskap.

LÄS ÄVEN: Ukrainska kvinnornas skräcknatt – somalier tog sig in på boendet: ”Jag är så rädd att jag vill åka hem”

Finansieringsfrågan har man redan planerat för och avsatt två miljarder danska kronor till. Under de kommande månaderna tror man att omkring 20 000 ukrainare kan komma till landet. Detta täcks upp av att man skär ned på biståndet till vissa länder utanför Europa.

Beslutet har fått kritik där Anders Ladekarl, generalsekreterare för danska Röda Korset, menar att Danmark låter befolkningen i Afghanistan, Etiopien och Jemen betala för det ukrainska mottagandet.

Hjälp i närområdet

Men även från utrikesminister Flemming Møller Mortensen ser det som självklart att satsa hjälpen på närområdet.

– Det primära syftet med regeringens utrikesutvecklingsstrategi är att flyktingar måste hjälpas i närområden [i konfliktområden]. Danmark har nu faktiskt blivit ett närområde, och med det följer ett särskilt ansvar, säger Mortensen.

LÄS ÄVEN: S-krav: Ukrainska flyktingar ska bo i välbärgade stadsdelar

Samtidigt gör man klart att alla ukrainare som kommer till Danmark måste åka hem efter konflikten för att hjälpa till att återuppbygga sitt land.

Även ifall fler ukrainare än beräknat kommer är det ytterligare pengar från biståndet man kommer ta.