➤ EU-ALLIANS Danmark har gått samman med Tyskland, Frankrike, Österrike och Norge för att försöka revidera Schengensamarbetets regler. Målet är att man vill upprätthålla de gränskontroller EU-kommissionen menar måste upphöra i november.

För en vecka sedan gjorde EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos klart att gränskontrollerna i Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge måste upphöra den 12 november. Men nu har samtliga dessa länder – utom Sverige men med uppbackning av även Frankrike – ingått i en allians för att få till ändringar så gränskontrollerna inte ska behöva tas bort.

Förslaget går ut på att gränskontrollerna med hänvisning till terrorhotet ska kunna förlängas upp till fyra år och presenteras idag för EU i Bryssel.

Under nuvarande regelverk kan Schengenländer implementera temporära gränskontroller i upp till sex månader. När denna initiala period är över är det upp till EU-kommissionen, och inte länderna själva, att bestämma ifall dessa får förlängas eller inte. Detta vill man nu alltså ändra på och låta varje enskild nation själva bestämma över sina egna gränser.