Dansk Folkeparti gjorde succé i valet 2015, då de fick över 21 procent av rösterna. Trots att de därmed blev det största borgerliga partiet valde man att inte sitta i regeringen. Idag kämpar DF för klara folketingets spärr på två procent. Nu råder representanter för partiet Sverigedemokraterna att inte begå samma misstag.

– Vi hade en historisk chans men missade den. Väljarna blev väldigt besvikna och det fick vi betala för, säger folketingsledamoten Mette Dencker (DF).

Dansk Folkeparti beskrivs ofta som ett systerparti till Sverigedemokraterna. De hade under några år ett stort inflytande över den danska invandringspolitiken och har delvis setts som en förebild för SD. Jimmie Åkesson sa i en intervju, så sent som förra året, att Sverige måste följa Danmarks väg.

– Danmark var som Sverige. Men det förändrades över en natt. Och samma sak kommer att hända här, sa han i en intervju i The Telegraph.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”SD ska såklart få talmansposten”

DF:s framgång blev deras fall

Folketingsledamoten Mette Dencker (DF) säger att “ett starkt samarbete” partierna emellan har pågått i över 20 år, alltså redan innan SD ens tagit plats i Sveriges riksdag. Nu är rollerna partierna emellan ombytta, SD har blivit stora medan många av DF:s väljare har övergått till andra partier. Enligt Dencker beror nedgången främst på att andra partier har kopierat Dansk Folkepartis invandringspolitik. DF har med andra ord lyckats så väl med sin politik att de gjort sig överflödiga, menar hon.

Attityden att ”vi vill inte samarbeta med det partiet” var något DF aldrig möttes av i Folketinget, säger Dencker, något som har varit en konstant i många år inom svensk politik gällande SD. Hon hoppas att resultatet av årets riksdagsval utgör en slutpunkt för detta, att övriga svenska partier respekterar demokratin och ger SD verkligt inflytande.

LÄS ÄVEN: Ann Linde kampanjar i FN: ”Omvärlden oroas över SD:s framväxt”

Partiets politik plagierades

Med nästan en femtedel av väljarna i ryggen befinner sig nu SD i en snarlik situation som DF gjorde för sju år sedan, då de fick 21,1 procent av rösterna. DF valde då att inte ingå i regeringen. Dåvarande partiledare, Kristian Thulesen Dahl, gjorde bedömningen att partiet skulle få större inflytande genom att arbeta både som stödparti och i opposition. Kanske hade han rätt, då stora delar av deras politik plockades upp av andra, men beslutet visade sig vara förödande för partiets fortlevnad.

– Det är vårt största misstag. Vi fick över 21 procent av rösterna och väljarna hade visat att de ville ha oss vid makten, säger Dencker i Expressen.

Hon hoppas att SD:s ledning har dragit lärdom av DF:s misstag och uppmanar partiet att inte glömma hur många svenska väljare de nu representerar. “Det ska inte finnas någon tvekan om att SD:s politik ska slå igenom på allvar under den här mandatperioden”, säger hon.