Efter att Danmark på torsdagen klubbade igenom förslaget om att inga asylsökande ska tas emot i landet deltog landets migrationsminister i SVT Aktuellt där han förklarade den danska synen på asylsystemet och anledningarna till beslutet.

Den socialdemokratiska regeringens ambition är att flytta hela asylprocessen till ett tredje land utanför Europa. Länder man ska ha haft en dialog med hittills är Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda. I speciella mottagandecenter ska handläggningen av asylansökningar från tredjelandsmedborgare och statslösa ske.

Om asyl beviljas ska migranten inte tas till Danmark utan få skydd i det aktuella värdlandet eller flyttas över till FN:s flyktingläger och om det blir avslag är det värdlandet som ska ansvara för avvisningen. Det uttryckta målet är att få ned asylinvandringen till Danmark till noll. De som kommer till den danska gränsen flygs vidare till asylcentret där ärendet prövas.

Undantag kan dock göras för särskilt ömmande fall och man har samtidigt öppnat för att ta emot kvotflyktingar för första gången på många år.

Trasigt asylsystem

I torsdagskvällens SVT Aktuellt deltog den danske invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S). Han berättade att det främsta skälet till beslutet är att man anser att det nuvarande asylsystemet brutit samman både moraliskt och politiskt då över hälften av de asylsökande som kommer till Europa får avslag.

Sedan har man stora problem med att skicka hem dem igen och tvingas lägga enorma resurser och pengar på advokater, tolkar och annat för människor som inte behöver asyl. Samtidigt anser man att invandringen till Danmark varit för stor i många år vilket gjort att integrationen inte hänger med. Man vill få en kontroll över tillströmningen, särskilt från länderna i Mellanöstern.

Hjälper fler behövande

Beslutet innebär samtidigt att man får möjlighet att hjälpa många fler reella flyktingar i konfliktzonerna. Ytterligare ett skäl är att man vill stoppa att människosmugglare styr tillströmningen till Europa och att bara de jämförelsevis bättre bemedlade med resurser och kontakter – ofta unga män – kan komma. Slutsatsen är att det nuvarande systemet inte är humanitärt hållbart.

Sist i intervjun får Tesfaye frågan om han tror att Sverige kommer att följa efter Danmark i denna fråga. Det diplomatiska svaret blir att Danmark inspireras av andra länder och att han hoppas att även andra länder kan inspireras av dom.