De styrande i Malmö vill gärna beskriva sin stad som en del av Öresundsregionen med utsuddade nationsgränser mellan Sverige och Danmark. Den bilden får sig nu en törn när danskarna börjat flytta från staden på grund av den ökande våldsamma gängkriminaliteten. Måndagens masskjutning med flera döda och skadade blev droppen för danskar i Malmö. Det skriver Jyllands-Posten.

En av de som beslutat sig för att flytta är journalisten Sune Palsgård som i måndags för danska medier bevakade den senaste gängskjutningen i Malmö med tre döda och tre skadade. Palsgård meddelar nu att han innan årets slut flyttar från Malmö.

Et av de tunga skälen till beslutet är Malmös eskalerande gängkriminalitet. Palsgård är också starkt kritisk till hur staden politiker inte gör någonting för att få stopp på och vända utvecklingen:

– Det värsta är att jag inte uppfattar att det finns någon politisk vilja att göra något åt ​​saken och berättar att den öppna debatt som finns i Danmark och som resulterar i att åtgärder vidtas, saknas i Sverige.

Igår kunde Samhällsnytt rapportera hur kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i ett uttalande till Sydsvenskan var mer intresserad av att prata om sin egna känslor av att ha blivit arg än om sitt ansvar för hur situationen uppstått och vad man ämnar göra åt den.

Sune Palsgård har bott i Malmö i 11 år men ”nu är måttet rågat” förklarar han för Jyllands-Posten. Måndagens skjutning är inte den första som kommit honom obehagligt nära.

Han har hört skottlossning utanför fönstret till sin bostad och sätt beväpnade gängfalanger jaga varandra på gatan. Och då bor han ändå i ett ”pensionärsområde” som betraktas som lugnt.

– Det känns väldigt otryggt.