När Youtube tog bort filmen om Socialdemokraternas historia blev det starka reaktioner. Nu förklarar Google borttagningen: de hänvisar till att filmen innehöll ”nakenhet och våld”.

Det var Farshad Shadloo, Googles kommunikationsansvarige i Sverige, som till SVT förklarade Googles beslut.

– YouTubes riktlinjer förbjuder klipp som innehåller nakenhet och våld. Men vi gör undantag för material som har nyhetsvärde eller innehåller historiskt material. När ett klipp tas bort från vår plattform ger vi våra användare möjlighet att överklaga beslutet. Om klippet tagits bort på felaktiga grunder agerar vi snabbt för att återställa det”, ska han ha sagt till SVT

Läs mer: SD:s film om socialdemokraternas mörka historia nedtagen av Youtube – och upplagd igen

Tidigare rapporterade Samhällsnytt om att regeringen varit i möte med Google och Facebook men även Bonnier och Schibsted om att kontrollera innehållet på deras plattformar.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, sa justitieminister Morgan Johansson (S) då.