Två män häktades under måndagseftermiddagen för mordet på 52-årige Ulf Sandberg i Oskarshamn förra veckan. Den ene av männen dömdes så sent som i juli till två år och nio månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Trots det befann han sig på fri fot eftersom domstolen beslutat släppa honom i väntan på att han skulle avtjäna straffet.

Det är i fredagskväll förra veckan som funktionsnedsatte Ulf Sandberg är på väg hem från Pub Munthe i Oskarshamn.

När han är ungefär halvvägs på väg hem, och passerar i höjd med restaurangen Panchos, blir han överfallen och svårt misshandlad av två män. Ulf skadas så svårt att han avlider.

Två män

Polisen kan kort efter dödsmisshandeln gripa två män bosatta i Oskarshamn för det brutala dådet. Natten till lördagen anhålls de båda.

Under måndagseftermiddagen häktas männen på sannolika skäl misstänkta för mord och grov misshandel.

Den ene häktade mannen är 30-årige tvåbarnspappan Hampus Nibelius. Den andre 27-årige Kim Halvorsen, som bor alldeles intill brottsplatsen.

Båda männen är svenskar, födda i Sverige till svenska föräldrar, och kända av polisen sedan tidigare. Inte minst för narkotikabrott och sin missbruksproblematik.

Hampus Nibelius och Kim Halvorsen. Polisen/Privat

Dömd till fängelse

Kim Halvorsen är tidigare dömd för bland annat olaga hot, misshandel och grov misshandel. Så sent som i juli i år döms han till två år och nio månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Kammaråklagare Johan Henningson begär när domen faller att 27-åringen ska häktas i avvaktan på att den tilltalade kan avtjäna fängelsestraffet. Inte minst för att förhindra att han begår nya brott.

Kalmar tingsrätt håller dock inte med. Den skriver i sin dom att det inte ”kan anses att det föreligger sådan risk för fortsatt brottslighet som nu motiverar häktning”. Halvorsen släpps därför på fri fot.

”Ont i hela kroppen”

Ulf Sandberg var funktionsnedsatt sedan han som 17-åring opererades för en hjärntumör. Efter operationen försämrades hans motorik, hörsel och balans. Han fick också en ansiktsförlamning som förändrade hur han såg ut.

Ulfs bror skrev i lördags på Facebook om sin sorg och saknad efter mordet:

”Vid 21.00 igår kväll blev min kära bror Ulf misshandlad till döds mitt i vår vackra stad. Jag är helt förkrossad”, skriver han och fortsätter:

”Vad är det för några som gör något sådant!! Jag hoppas verkligen ni som eventuellt sett händelsen hjälper Polisen att sätta dem bakom galler i många år. Ingen ska behöva avsluta sitt liv på ett sådant här sätt. Vem ger sig på någon som överhuvudtaget inte kan försvara sig. Det gör ont i hela kroppen…..”

Åtal ska vara väckt senast 17 oktober.