I sitt tal i Almedalen på söndagen citerade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ur skriften ”Svensk strävan” av den folkkäre svenske författaren Vilhelm Moberg. Detta var det flera SD-kritiska debattörer som i sina kommentarer till talet visade att man inte förstått. De får nu svidande kritik för vad man menar är pinsam kunskapsbrist vad gäller svensk historia och kultur.

Essäsamlingen Svensk strävan skrevs av Vilhelm Moberg 1941 och gavs ut av Försvarsstaben. Sverige stod inför hotet att invaderas av de tyska nazisterna och svenskarnas försvarsmoral ansågs behöva stärkas med goda argument om varför Sverige är värt att försvara och varför detta är svenskarnas plikt.

Att Åkesson citerade Moberg var emellertid något som flera av SD:s belackare missade, detta trots att citaten enligt många bör anses tillhöra svensk allmänbildning och att SD-ledaren dessutom i direkt anslutning berättade att det var just citat.

LÄS MER: Jimmie Åkesson talade i Almedalen

En av de som inte förstod är Ursula Berge, fackföreningstopp och vänsterdebattör och dessutom själv författare. I sociala medier skriver hon att det Åkesson läste upp ”skriker tidigt tyskt 30-tal” trots att orden alltså skrevs för att stärka svenska folkets försvarsvilja mot just nazi-Tyskland. Moberg var uttalad antinazist.

Berge skriver också att hon tycker att Almedalsveckan bör begränsas till sex dagar och att SD och KD permanent bör förpassas till helgen efter så att ”alla vettiga” hinner hem och slipper dessa partier som hon beskriver som ett ”moraliskt moras”.

Slänger på luren
När Samhällsnytt på telefon når Ursula Berge vägrar hon att kommentera sina utspel i sociala medier och slänger sedan på luren.

Folkpartisten och diplomaten Olle Wästberg tillhör också den skara som inte kände igen Moberg i Åkessons tal. Det visar han genom att i en kommentar i sociala medier strax nedanför Berges skriva ”Nyss beskrev Åkesson i sitt Almedalstal Sverige som ’sex och en kvarts miljoner levande svenskars land’, dvs att 3 750 000 i vårt land inte räknas som svenskar.”

Att det var den folkmängd Sverige hade 1941 och som Moberg i sin skrift samma år nämner och som Åkesson alltså citerade, gick helt Wästberg förbi. Detta trots att Moberg tillhör en av liberalernas starkaste profiler i Sverige, välkänd för bland annat TV-dueller med S-ordföranden och statsministern Olof Palme.

”Obildade och imbecilla”
Samhällsnytt har sökt Olle Wästberg för en kommentar men utan framgång.

Berge och Wästberg får nu svidande kritik för sin okunnighet av bland annat den konservativa journalisten och samhällsdebattören Tomas Gür som skriver:

Här gör Ursula Berge Vilhelm Moberg till nazist. Det är inte ens oförskämt, utan väldigt okunnigt.

Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi uppmärksammar också Wästbergs och Berges klavertramp som han beskriver som ”obildade” och ”imbecilla”:

Att Sveriges intelligentia inte ens känner till Vilhelm Moberg… Sanningen kryper fram. Folk på den vänsterliberala kanten är så obildade att de inte ens känner igen direkta citat.

1941, när man befarade att Sverige skulle invaderas av Nazityskland, gav Försvarsstaben ut Vilhelm Mobergs essä ”Svensk strävan”. Det var därifrån Jimmie Åkesson hämtade flera citat. Kan man sin historia vet man det. Jag har själv citerat ur ”Svensk strävan” flera gånger, och spridit den på nationaldagen, med mera.

Samma personer som alltid påstår att 30-talet är här igen, visar sig alltså vara så historielösa att de inte ens känner till svenskt motstånd under andra världskriget. Historielösheten har väl sällan varit lika imbecill.