➤ Charles Manson, kultledaren vars följare begick fruktansvärda mord i Los Angeles i slutet av 60-talet och chockerade en hel nation, dog igår av naturliga orsaker. Det rapporterar kriminalvården i Kalifornien. Manson blev 83 år gammal. 

Den karismatiske Manson låg bakom en rad mord i Augusti 1969 där sju personer miste livet och skapade rubriker världen över. De flesta i ”Manson familj” hamnade därefter i fängelse för den resterande delen av sina liv.
Manson själv dömdes till nio livstidsstraff och nekades villkorlig frigivning tolv gånger. Hans ökändhet, som ökade med alla böcker och filmer om honom och morden, gjorde honom till en kultfigur bland de som fascinerades av hans mörka apokalyptiska visioner.

Den före detta åklagaren Victor Bugliosi berättade för CNN 2015 att ”Han var den diktatoriska ledaren över (Manson)familjen, kungen, maharajan. Och familjens medlemmar följde honom slaviskt”.

169 knivhugg utdelades
De brutala morden inleddes den 9 augusti 1969 i skådespelerskan Sharon Tates och den kände regissören Roman Polanskis hem. Han var utomlands när det hände. De första offren var Tate som var gravid i åttonde månaden, en känd frisör vid namn Jay Sebring, kaffearvingen Abigail Folger, författaren Wojciech Frykowski och Steven Parent, en vän till familjens vaktmästare.

Kvällen därpå begicks ytterligare mord. Mataffär-VD:n Leno LaBianca och hans fru, Rosemary, dödades i sitt hem. Manson beordrade morden men deltog inte i dem.

Under de två kvällarna utdelades sammanlagt 169 knivhugg och sju skott med en .22-kalibrig pistol. Båda mordplatserna avslöjade hemska detaljer.

Ordet ”gris” hade skrivits med offrens blod på väggen i ett av hemmen och på ytterdörren på det andra. Även frasen Helter Skelter (felstavat till Healter) var skrivet i blod.

Sjöng och skrattades under rättegången
Den 16 juni 1970 ställdes Manson och tre av hans följare, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel och Leslie Van Houten, inför rätta. Under förhandlingarna ska Manson och hans följare ha sjungit, skrattat, skrikit argt och även ristat in X i sina pannor.

Polisen kom Manson på spåren efter att Atkins, som redan fängslats för ett annat brott, skröt inför cellkamraten om de så kallade ”Tate-morden”. Hon sa att de gjorde det för att ”de ville begå ett brott som skulle chocka världen”.
Manson dömdes ursprungligen till döden men dödsstraffet avskaffades kort därefter bort och straffet omvandlades istället till flera livstridsstraff. Manson dömdes även för inblandning i morden på musikern Gary Hinman och stuntmannen Donald ”Shorty” Shea.