➤ Bristen på poliser är stor i landet och Polismyndigheten gör nu allt för att skaka fram så många nya poliser som möjligt. Ett sätt är att tumma på de fysiska antagningskraven.

Det är i totalförsvarets rekryteringsmyndighets regi som de fysiska antagningsproven till polisutbildningen genomförs. På senare tid har myndigheten inte klarat av att se till så att de sökande som misslyckats med fysproven får möjlighet att träna upp sig så att de klarar proven vid nästa försök.

Målet är att alla som söker ska lotsas genom de fysiska proven tills de klarat dem. Den officiella förklaringen är att det målet nu inte klaras är att myndigheten har för mycket att göra. Indikationer finns dock om att en bidragande orsak är att fler söker sig till polisyrket som inte har de fysiska förutsättningarna.

Stefan Wehlin, som är gruppchef vid HR och kompetens på Polisen, uppger i ett uttalande till media att man nu avser att lösa dilemmat genom att anta personer till polisutbildningen som inte klarat det fysiska provet och även personer som överhuvudtaget inte gjort provet.

Wehlin säger dock att de personer som antas till polisutbildningen på detta sätt måste klara fysproven efter avslutad utbildning. Vad som sker om dessa personer, som det satsats år av utbildningsresurser på, inte heller senare klarar fysprovet är dock oklart.

Enligt Wehlin ser man även över andra antagningskrav för att utröna om dessa kan förändras för att utbildningsplatserna på Polishögskolan ska kunna fyllas. Wehlin förnekar samtidigt att åtgärderna skulle innebära någon kravsänkning.