Ny forskning från University of Melbourne som presenterades för några dagar sen visar att diagnoserna av tarmcancer har mer än fördubblats för australiensare under 50 år under de senaste tre decennierna. Unga australiensare varnas för att de står inför en bister verklighet och uppmanas vara vaksamma på symptom.
Andelen tarmcancer hos personer under 50 år i Australien är högst i världen och upp till tre gånger högre bland australiensare födda på 1990-talet jämfört med födda på 1950-talet.
Tidig tarmcancer ökar över hela världen men av 50 granskade länder är Australien värst drabbat. Orsaken till varför det är så är dock oklar, enligt experter. Tarmcancer är nu den dödligaste formen av sjukdomen för personer i åldrarna 25-44 i landet.
Studien, som leddes av University of Melbourne, analyserade statliga data om alla diagnoser av tarmcancer i Australien under åren 1990-2020. Studien fann 28 265 fall av tidig tarmcancer under de 30 år som studerats. Uppskattningsvis 4 347 ytterligare fall kan tillskrivas den stigande sjukdomsfrekvensen.
LÄS ÄVEN: Tandläkare varnar – ultraprocessad mat ändrar ditt ansikte
Medan personer över 50 år står för majoriteten av diagnoserna, då den viktigaste riskfaktorn för cancer är ålder, har siffrorna börjat minska. Tidiga fall ökar dock med upp till åtta procent per år. 2023 sänktes åldern för nationell screening från 50 till 45 år.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Dan Buchanan, docent och medförfattare till studien, säger att Australiens världsledande andelar av tidig tarmcancer ”inte är en bra guldmedalj att ha”. Han konstaterar också att det inte finns några solida bevis till varför just Australien är värst drabbat, bara “gissningar” i dagsläget.

Livsstil och kost
Medan stigande andelar av fetma, diabetes och alltmer stillasittande livsstilar har antagits bidra till ökningen, sa Buchanan också att han och andra forskare var särskilt intresserade av tarmmikrobiomets roll.
– Vi tror att förändringarna i livsstil och kost … gör att otäcka bakterier kan kolonisera i tarmen, och att det sedan bidrar till utvecklingen av en betydande andel av tidig tarmcancer, säger han.
Jämfört med andra nationer har australiensare en hög konsumtion av processade livsmedel, vilket ökande bevis tyder på att det påverkar mikrobiomet negativt.
Mer forskning
Andra potentiella bidragande orsaker som pekats ut är ökad antibiotikaanvändning i barndomen och andra förändringar i hur människor får i sig sin mat, samt bekämpningsmedel och mikroplaster men mer forskning krävs enligt Buchanan.
LÄS ÄVEN: WHO: Cancerfallen kommer öka dramatiskt
Yngre australiensare uppmanas att vara uppmärksamma på symptom som blod i avföringen, förändringar i tarmvanor och oförklarlig eller oväntad viktminskning eller trötthet.
Processat kött?
En expert på området cancer är Dr. Rhonda Patrick och hennes teori är att orsaken är processad mat, i synnerhet processat kött – inte för köttet i sig utan för hur det bearbetas och vilka ämnen som tillförs.
För att avsevärt minska risken för tarmcancer ska man dra ned på ultraprocessad mat så mycket som möjligt.
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.