Jonas Bauer, destinationschef på Skistar i Sälen, är starkt kritisk till en artikel som Sveriges Television publicerade förra veckan om hur Skistar eldat upp ett påstått EU-migrantläger på sin skidanläggning. I artikeln spekuleras bland annat om att Skistar kan ha gjort gjort sig skyldigt till brott.

När Samhällsnytt pratar med Bauer i telefon går han motvilligt med på att svara på några av våra frågor. Han är bland annat kritisk till SVT:s vinkling.

– Det är mycket i reportaget som är spekulation, säger han.

– Det finns inget mer att säga i ärendet är min uppfattning. Du är dömd av begreppet läger och då har du gått på samma sak som alla andra.

Enligt Bauer var det skräp som eldades upp och han anser inte att Skistar agerat felaktigt.

– Det var en skräphög som vi har eldat upp, säger han.

Så det var inte några bostäder?

– Inte enligt min uppfattning.

– Det blev ett ståhej för att man vinklade det lite konstigt. Någonstans utifrån det så säger vi att det är ingen idé att lägga någon mer energi på det.

Men på SVT i Dalarna, som driver tesen att det var fel av Skistar att elda upp det påstådda tiggarlägret, är man av en annan uppfattning. Patrik Qvicker är den reporter som skrivit artikeln på SVT:s webbsida.

– Det är klart att Jonas Bauer kommer hävda att det är en skräphög, säger han till Samhällsnytt.

– Jag jobbar ju på Sveriges Television och jag har pratat med väldigt många människor som berättat att det här är ett läger där EU-migranter befunnit sig.

Var det något större läger, för enligt hans uppfattning rörde det sig inte om någon typ av bosättning eller bostäder?

– Har det någon betydelse?

Ja, om det uppstått någon begreppsförvirring kring om någon bott där?

– EU-migranter har befunnit sig på den här platsen, det känner han också till. Vi har bara berättat att det har varit det och han har kommit och hävdat att det är en skräphög.

– Vi har ställt frågan om man får bränna upp en skräphög hur som helst och vi har talat med miljöförvaltningen i Malung-Sälens kommun som också ifrågasätter om man får bränna upp skräp hur som helst.

Lena Bergman är förvaltningschef på Miljö och Stadsbyggnad i Malung-Sälens kommun. Hon säger till Samhällsnytt att miljökontoret känner till ärendet om att Skistar eldat upp en skräphög i Sälen, men att man i nuläget inte misstänker att de brutit mot några lagar eller regler.

– Vi har fått det till vår kännedom och därifrån får vi hantera det. Vi har inte gjort något mer i ärendet som jag förstod det imorse i alla fall, säger hon.

Om Skistar enligt miljökontorets bedömning gjort rätt eller fel avgörs inte i första hand av om det bott tiggare på platsen eller inte. Istället är det eventuella miljögifter man bekymrar sig för.

– Det beror lite på vad det är för något som är i högarna, säger Lena Bergman.

SE ÄVEN: Skistar eldade upp tiggarläger i Sälen