En ny studie visar att datorprogram för ansiktsigenkänning även kan avslöja dina politiska sympatier. Forskaren varnar allmänheten för att tekniken redan används av både stater och storföretag.

Det är forskaren Michal Kosinski vid Stanford University som i januari fick en studie i ämnet publicerad i Nature’s vetenskapliga tidskrift Scientific reports, skriver tidningen Bulletin.

LÄS ÄVEN: Dator kan neka dig jobbet – AI sållar bort kandidater

Det framgår av studien att Kosinski använt en algoritm för att studera ansikten från omkring en miljon profiler på Facebook och en dejtingsida i USA, Kanada och Storbritannien. Algoritmen har arbetat efter 2 048 parametrar för att bedöma varje ansikte och sedan jämfört detta med andra bilder och information om politisk hemvist.

Tekniken ska enligt studien pricka rätt i hela 73 procent av fallen vilket kan jämföras med när en person gissar huruvida en person är konservativ eller vänsterliberal med träffsäkerhet på omkring 55 procent.

Forskaren varnar för att tekniken används

Forskaren Kosinski som tidigare har presenterat en liknande studie där han genom att applicera en algoritm i samband med ansiktsigenkänning kunde avgöra sexuell läggning – varnar för att dessa tekniker redan används idag av både stater och storföretag. Men det är oklart i vilken omfattning och hur.

När det gällde tekniken för att avgöra sexuell läggning blev det rätt i hela 81 procent av fallen hos män respektive 74 procent hos kvinnor. Det kan ställas mot människors gissningar som landade på 61 och 54 procent.

Kan avgöra personlighetsdrag

Det är inte bara Kosinski som forskar på området. I en annan studie kunde en algoritm med relativt hög träffsäkerhet bedöma människors personlighetsdrag utifrån att studera foton och besvarade frågeformulär.

Utvecklingen med ansiktsigenkänning blir allt vanligare i dagens samhälle. Den svenska polisen har aviserat att man börjar använda tekniken med ansiktsigenkänning för att identifiera misstänkta gärningspersoner, vilket Samhällsnytt tidigare har rapporterat om.

LÄS ÄVEN: Polisen börjar använda teknik för ansiktsigenkänning