Kajsa Ekis Ekman, ledarskribent på Etc och kulturskribent på Dagens Nyheter, deltog i lördags i en sammankomst arrangerad av det vänsterextrema nätverket Antifascistisk aktion (Antifa eller Afa). Bakgrunden var starten av sajten ”Konkret” som syftar till att sprida ett vänsterradikalt perspektiv under valrörelsen.

Utöver Ekis Ekman deltog Afa-veteraner som Mathias Wåg, Ayman Osman och Steven Cuzner vid samlingen som av arrangörerna själva beskrivs som ett ”skrivintro samt workshop”. Osman har tidigare suttit i fängelse för narkotikabrott och Cuzner var en av dem som dömdes för vandaliseringen av Sverigedemokraternas valkampanj på Östermalms tunnelbanestation i augusti 2015.

Mathias Wåg står som ägare till den domän som den nya sajten ligger på. Wåg är känd som en av Afa:s grundare i Sverige och dömdes under 90-talet för olaga intrång efter att han tillsammans med ett 20-tal andra vänsterextremister trängt sig in på DN:s redaktion i Stockholm – alltså samma tidning där Kajsa Ekis Ekman är kulturskribent. Syftet var att genomföra en ”ockupation” och tvinga redaktionen att publicera ett vänsterextremt pressmeddelande. Efter incidenten fick DN höja säkerheten i sina lokaler.

Afa-coach

Kajsa Ekis Ekmans roll under lördagens samling var att coacha sajtens nya skribenter genom att ”ge tips om hur en skriver en text som får genomslag i en viss fråga”, skriver Konkret på sin Facebooksida. Utöver Afa-profilerna och Ekis Ekman deltog bland andra Malin Nauwerck som är kulturredaktör på Flamman, Anna Remmets från Fria tidningen samt ett 20-tal andra vänsterradikala personligheter.

”Rika fuskar mest”, ”Moderaterna sprider främlingsfientlighet med falska bilder” och ”Moderaterna ljuger om sjukvård för papperslösa” är tre exempel på rubriker som publicerats på ”Konkret”. De texter som publiceras på sajten utgörs av rewrites av artiklar från olika tidningar blandat med fabricerade påståenden.

Säkerhetspolisen pekade i en rapport 2013 ut Afa som ”det största hotet” mot demokratin. Dagens Nyheter är en av de aktörer som inför valrörelsen fått skattemiljoner från statliga Vinnova för att granska falska nyheter under valrörelsen.

Samhällsnytt har sökt Kajsa Ekis Ekman via mejl, Facebook och DN:s telefonväxel. Hon har valt att inte svara på våra frågor. Samhällsnytt har även sökt Konkret via Facebook som istället för att svara på frågor valt att blockera oss.