Under fredagen sköts en man ihjäl i en lägenhet i Malmö. Senare, under natten mot lördag, slet en kraftig detonation sönder fasaden på en byggnad i Helsingborg och skadade flera bilar. I Broby sköt Nationella bombskyddet sönder ett misstänkt föremål under lördagen. Det finns inga uppgifter huruvida dåden har något samband.

Det var under fredagseftermiddagen som polis larmades till en lägenhet på Sallerupsvägen, nära Värnhemstorget i Malmö. En död man påträffas i bostaden. Enligt polisens händelsenotis har han avlidit till följd av skottskador och en förundersökning gällande mord har inletts. Förra lördagen skottskadades en man i 20-årsåldern i närområdet, något som Samnytt rapporterade om.

– Fynd och omständigheter på platsen gör att vi misstänker att mannen är mördad, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist, till Svt.

Mordoffret är i 40-årsåldern. Polisen vill inte uppge om det rör sig om en kriminell man och ger heller ingen uppgift om mannens nationalitet eller härkomst. Däremot efterlyser man vittnesmål från allmänheten.

Offrets anhöriga är underrättade och arbete pågår nu med att kartlägga offrets sista tid i livet. Polisen är intresserade av uppgifter om fordon som på något vis kan kopplas till mordet.

– Det kan vara allt från att det hörts avvikande ljud från fastigheten till personer som rört sig i anslutning till platsen, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisen, till Expressen.

Vittnen uppmanas kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

LÄS ÄVEN: Våldtäktsman får stanna i Sverige – ”riskerar” värnplikt i hemlandet

Detonationer i Helsingborg två nätter i rad

Strax efter klockan 03:00 natten mot lördagen ringde ett flertal personer SOS Alarm rörande en explosion i Helsingborg.

– Det är ännu oklart vad som detonerat men det orsakade skador på fasaden och bilar parkerade intill, men inga personskador, säger Jimmy Modin på polisens ledningscentral till SVT.

På platsen kontrollerades ett flertal personer av polis och en av dem togs med för förhör. Ingen är dock ännu misstänkt för sprängningen, uppger polisen. Detonationen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Även natten innan kom liknande larm om explosion vid en fastighet i Helsingborg. Då handlade det dock om en fyrverkeripjäs som placerats vid porten av ett flerfamiljshus. Smällen var så kraftig att entrédörren sprängdes. Även detta dåd utreds som allmänfarlig ödeläggelse och inte heller i det fallet har polisen någon misstänkt.

– Det här är ett tämligen nyproducerat hus och en tämligen kraftfull port, vilket gjort att den klarat sig hyfsat bra. Men det är ändå ganska stora skador med tanke på att det är en kraftig port. Glassplitter har flugit in i trapphuset och lister har gått sönder, säger Peter Martin, vakthavande befäl vid polisen, till SVT.

LÄS ÄVEN: Antalet bombdåd på en fortsatt hög nivå

Nationella bombskyddet sköt sönder föremål utanför pizzeria

Ett misstänkt föremål hittades vid lunchtid på lördagen utanför en pizzeria på Tydingegatan i Broby i Östra Göinge. Nationella bombskyddet kallades in för att göra en bedömning huruvida föremålet var farligt eller inte. Snart spärrades ett helt kvarter av och beslut fattades om att föremålet skulle oskadliggöras genom att skjutas sönder.

– Det jag kan säga är att föremålet har oskadliggjorts och nu kommer vi fortsätta analysera innehållet för att slå fast vad det är för någonting, säger Filip Annas på polisens ledningscentral till SVT.

Nu ska föremålet analyseras av polisens tekniker. Polisen misstänker att brott ligger bakom, men någon exakt rubricering är ännu inte satt. Enligt Expressen låg föremålet i en avfallspåse utanför den aktuella fastigheten. En timer och sladdar ska ha varit synliga.