2007 infördes en skatt för landets bilister vars pengar aldrig användes till det avsedda syftet och sedan dess har den glömts bort men samtidigt tickat på. Nu kommer krav på att den ska tas bort.

För 16 år sen infördes 32 procents skatt på trafikförsäkringen. Avsikten var att omfördela kostnaderna för trafikskadade och pengarna skulle gå tillbaka till bilägarna i form av belöning för ett trafiksäkert beteende.

LÄS ÄVEN: Polisen genomförde storsatsning – bötfällde bilister med dubbdäck

Det blev dock aldrig något av planerna och sedan dess har den undangömda skatten dragit in 45 miljarder kronor till staten.

Nu kräver Riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännens riksförbund, att skatten tas bort.

– Kostnaden måste upphöra nu. Skatten har ingen som helst koppling till trafiksäkerhet och bilister är trötta på överbeskattningen, det har blivit för dyrt att ha bil och det drabbar allra mest dem som inte har några alternativ till den, säger Riksförbundet M Sveriges vd Caroline Drabe till Carup.

700 kronor

Ifall skatten slopas skulle det innebära flera hundra kronor mindre per år för varje bilägare.

– Bilen har blivit mycket dyrare på senare tid, att slopa trafikförsäkringsskatten skulle ge bilägaren ungefär 700 kronor per år. Det är en av flera viktiga åtgärder för att minska kostnaderna för bilister.

LÄS ÄVEN: Drivmedelsstölderna ökar – Polisens tips: ”Tänk på var du parkerar”