En åklagare i Jönköping höll på att utreda en släkting och en bekant till en domare. Då kontaktade domaren åklagaren för att försäkra honom om att de båda var ”skötsamma personer”. Det rapporterar SVT.

En domare från Göteborgs tingsrätt ringde Jönköpingsåklagaren mitt under en känslig utredning. Förundersökningen handlade om ett grovt våldsbrott och två personer hade precis häktats när telefonen ringde.

– Personen presenterade sig som domare vid en tingsrätt. Det är inget konstigt i det egentligen, men sedan började personen prata om ett ärende där det precis innan häktats två misstänkta personer, säger Martin Svensson, åklagare i Jönköping.

En av personerna som hade häktats var en släkting till domaren. Den andra var en bekant. Åklagare Martin Svensson berättar för SVT att domaren sedan försökte påverka utredningen. Bland annat påpekade domaren att de båda häktade var ”skötsamma personer” – vilket han också skrev ned i en tjänsteanteckning som SVT fått ta del av.

Domaren förnekar försök till påverkan

Martin Svensson upplever det vara anmärkningsvärt och olämpligt att domaren hörde av sig till honom. Domaren menar å andra sidan att det inte var hans/hennes syfte att påverka utredningen.

– Jag ringde helt och hållet som privatperson i det här ärendet, säger domaren.

Johan Kvart, lagman vid Göteborgs tingsrätt, säger till SVT att han bedömde att han – efter han fick reda på vad som hänt – inte behövde vidta några åtgärder.