En tysk domstol har uttryckt tvivel om huruvida den brittisk-svenska vaccintillverkaren AstraZeneca lämnat tillräcklig information om biverkningarna av sitt covid-19-vaccin.

En 33-årig tysk kvinna stämmer tillverkaren på skadestånd efter att ha fått företagets Vaxzevria-vaccin i mars 2021 och sedan drabbats av ventrombos i tarmen. Hon låg i koma och var tvungen att ta bort en del av tarmen.

Domstolen i Bamberg i södra Tyskland söker ett expertutlåtande i frågan i början av rättegången. Den utgår för närvarande från att käranden inte skulle ha fått vaccinet om risken för tarmventrombos hade presenterats i tillverkarens produktinformation.

LÄS ÄVEN: Studie: Hjärtskada av covid-vaccin mycket vanligare än tidigare känt

Expertutlåtandet ska klargöra “om en presentation i specialistinformationen krävdes enligt det vetenskapliga kunskapsläget vid den tidpunkten”.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Kvinnans advokat ser domstolens beslut som en delseger och tillade att det också skulle sända en signal till andra mål om att domstolar inte kan ta ställning till frågan utan expertutlåtande.

Kräver skadestånd

Tidigare har en domstol i Hof ogillat kvinnans yrkande med hänvisning till att man inte kunde fastställa vare sig ett produktfel eller ett informationsfel i samband med vaccinet.

Kvinnan överklagade beslutet och kräver minst 250 000 euro i skadestånd från AstraZeneca för smärta och lidande, 17 200 euro för förlorad arbetsinkomst samt upp till 600 000 euro för framtida nedsättning.

AstraZenecas advokater har hittills uteslutit en förlikning med målsäganden med hänvisning till domen i första instans.

LÄS ÄVEN: Forskare tar fram vaccin mot nästa pandemi