Samhällsnytt rapporterade igår att Expressen spred falska nyheter när de hängde ut personer som påstods ha koppling till ”högerextremism” inom säkerhetsbranschen. Genom bara plocka ut vissa uppgifter kunde tidningen skapa sitt avslöjande. Nu meddelar dock Mikael Damberg (S) att regeringen ska tillsätta en utredning för att se över hur och vilka som ska få arbeta som väktare i Sverige.

Nu ska regeringen ser till att ”rätt personer” ska få jobbet – eller med andra ord kommer ordningsvakternas politiska åsikter att granskas. Regeringen ska nämligen sätta upp direktiv för att tillsätta en utredning som ska se över väktares roll.

– Regelverket kan vara föråldrat, vi ska titta på hur tillsynen ser ut på de här verksamheterna, vilken sorts utbildning ska väktarna ha till exempel, säger han till Expressen.

Initiativet presenteras efter Expressens granskning om ”högerextremister” i väktarbranschen och ser ut att vara en reaktion på den. En kort tid innan uppmanade Helle Klein regeringen att vidta åtgärder mot branschen med anledning av politiska åsikter som hon ogillar.

LÄS MER: Expressen kritiseras för fake news om tidigare Securitas-vakt

Rop på åsiktsförbud inom branschen
En av C:s riksdagsledamöter, Jonny Cato Hansson, som sitter i justitieutskottet, anser att det är ”oacceptabelt”.

– Det är helt oacceptabelt. De som ska skydda oss är med och sprider hat på det här viset. Det är arbetsgivare som har ansvaret.

Samtidigt går Vänsterpartiets representant i justitieutskottet och uppmanar till åsiktsförbud inom branschen.

– Vi kan inte ha ordningsvakter som går omkring och har de här fruktansvärda, omänskliga åsikterna, säger hon.

Expressen kritiserades för falska nyheter
Igår kunde Samhällsnytt berätta att Expressen-journalisten David Baas, känd för sitt motstånd mot SD, undanhöll viktig information i sin artikel om högerextremister bland väktare.

Lindberg, som arbetade för Securitas mellan år 1998 och 2008, alltså för mer än tio år sedan, var under en del av anställningstiden i stället kommunist och engagerad medlem i Rättvisepartiet Socialisterna. Det är något som Expressen inte nämner i sitt avslöjande.

Trots att det var elva år sedan Lindberg arbetade hos Securitas väljer Expressen att koppla hans nya engagemang med den tidigare anställningen.

I ett uttalande uttrycker Lindberg förvåning över att Expressen inte nämner hans dåvarande våldsbejakande vänsterengagemang.