Efter turerna med butikskedjan GameStop, där småsparare organiserade sig och gick samman gentemot storfinansen och tjänade miljoner på den sistnämndas bekostnad, begränsar nu den digitala banken och aktiemäklaren Nordnet utbudet av så kallade blankningsbara aktier.

Det var i slutet av januari som småspararna gick samman via olika nätforum som Reddit. Genom aktionen, vars metoder Samnytt redogjort för i tidigare rapportering, ökade man värdet på GameStops aktier dramatiskt. Då GameStop var ”shortat” innebar det att hedgefonderna fick stänga sina positioner med enorma förluster.

Detta ledde sedermera till att man ville stänga ned handeln med aktierna i fråga, vilket många anser vara hyckleri då det är precis samma metoder som hedgefonderna själva vanligtvis sysslar med.

”Otäckt” med samma spelregler

– Jag tycker det är ganska otäckt att småsparare kan påverka marknaden på det här sättet. Det här ifrågasätter ju hur hela börsmarknaden fungerar, sa Mohammed Salih på Aktiespararna till SVT Nyheter i kölvattnet av händelserna.

När Nordnet nu begränsar utbudet av blankningsbara aktier motiverar man beslutet med att man bland annat vill ha rätt rutiner och IT-stöd.

– Det handlar om att vi vill verifiera att vi i alla situationer har rätt rutiner och IT-stöd för att kunna kontrollera att vi har täckning i form av värdepapperslån avseende de aktier vi tillhandahåller för blankning. Under tiden vi genomför det arbetet tar vi ett steg tillbaka och minskar utbudet. De aktier vi tillhandahåller efter förändringen är lite större bolag med bra likviditet, det vill säga normalt sett inte småbolag. Vi hoppas kunna utöka utbudet av blankningsbara aktier inom kort, säger Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad till nyhetsbyrån Direkt.