Strömmen av ekonomiska migranter till Europa från dysfunktionella länder ökar. Ett nytt ursprungsland, Venezuela, seglar nu upp som ett av dem som toppar listan över antal asylsökare till EU.

Venezuelaner är nu enligt offentliggjorda siffror den näst största asylsökande nationaliteten i EU efter syrier. Varje månad anländer tusentals ekonomiska migranter från Venezuela till EU och söker asyl efter att den kommunistiskt styrda ekonomin trots enorma oljetillgångar kollapsat.

I likhet med de länder som tidigare prövat på kommunistisk planhushållning har det ekonomiska experimentet i Venezuela slutat i katastrof. I landet råder idag hyperinflation, stor brist på förnödenheter, politiskt kaos och sammanbrott i infrastrukturen – stora delar av landet är exempelvis strömlöst.

Runt fyra miljoner venezuelaner har lämnat hemlandet, enligt siffror från FN-organet UNHCR. De flesta söker sig till grannländerna Colombia och Peru, men bland de mer bemedlade är det många som tar sig hela vägen till Europa i jakten på ett bättre liv. Hur många av dessa som tidigare röstat på Chavez och hans kommunistparti och senare Maduro är oklart.

På samma sätt som migranter från dysfunktionella länder i MENA-regionen prövar många av de hitresta venezuelanerna att söka asyl i EU-länder. Kommunistiskt vanstyre av ekonomin är emellertid inte asylgrundande och Venezuela uppfyller inte heller kriterierna politiskt för en kommunistisk förtryckardiktatur. Det kan därför vara svårt att erhålla asyl som venezuelansk migrant.

Totalt har över 14 000 venezuelaner sökt asyl i EU-länder under årets första fyra månader, dvs i snitt 3500 personer per månad. Det är en ökning med 50 procent jämfört med samma period förra året. Det innebär att gruppen gått om afghaner i antal asylsökande och nu ligger på andra plats i statistiken efter syrier.