Samhällsnytt var först under hösten med avslöjandet om den utbredda islamismen, judehatet och kvinnofientligheten inom SSU Skåne. Samtidigt som myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor granskar SSU som kan förlora sitt årliga bidrag, väljer ordförande för SSU Skåne, Mansour Ahmed att avgå.

Tidigare i höst kunde Samhällsnytt som första tidning avslöja en gren som förespråkade islamism, judehat, kvinnofientlighet inom SSU Skåne. Vår granskning ledde till att Socialdemokraterna och SSU krävde Omar Al-Ganas omedelbara avgång som ledamot i kommunfullmäktige i Hässleholm och förtroendevald inom ungdomsförbundet. Samtidigt som SSU:s ledning på riksnivå utreder fler förtroendevalda i Skåne som kan komma att uteslutas, valde ordförande för SSU Skåne, Mansour Ahmed att meddela sin avgång i en debattartikel.

LÄS MER: Så här vill islamisterna ta över hela SSU

”En ordförandes roll är att ta ansvar. Det har jag gjort de senaste veckorna genom att se till att distriktet getts möjlighet att intensivt arbeta fram den åtgärdsplan som ska återupprätta förtroendet och bygga en väg framåt, bortom konflikter. Men jag väljer också att ta mitt ansvar genom att stiga åt sidan och avgå som ordförande. Jag inser att min person riskerar att stå i vägen för organisationens bästa, och valet blir då enkelt”, skriver Ahmed i en debattartikeln.

LÄS MER: Film visar hur utpekad SSU-ordförande agerar aggressivt vid möte

Riskerar miljonbelopp
Efter att vårt avslöjande om den djupt rotande islamismen blivit känt valde andra medier att ta upp granskningen och titta närmare på SSU Skåne. Den senaste tidens medierapportering kring infiltrationen från islamiska krafter inom ungdomsförbundet har gjort att myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, valt att inleda en granskning om SSU:s rätt till bidrag, rapporterar bland annat SVT.

LÄS MER: Brorson till militanta islamismens ledare vann internvalet i S: ”Jag hatar judar”

Ungdomsförbundet har under 2018 mottagit en och en halv miljon kronor i statligt bidrag. Myndigheten kommer inom två veckor att fatta beslut om huruvida de anser att SSU uppfyller kraven för det statliga ungdomsbidraget.