Elkrisen i Sverige har nu varit tydlig för de flesta i ett år. Priserna började nämligen rusa förra sommaren och har fortsatt på det spåret. Även om sossarna nu inför valet låter som att de vill utöka kärnkraften är det bara ett medvetet försök att förvilla väljarna.

Vid det här laget har väl alla läst om energibrist, överföringsproblem och stora variationer i elproduktioner. Det största ansvaret för detta har sossarna, som la ner stabil elproduktion, dessutom i den delen av landet där den behövdes som mest.

Fyra av våra tidigare 12 kärnkraftsreaktorer lades ner under de senaste åtta åren med socialdemokratiskt styre. De andra två lades ner 1999 och 2005, alltså också under sosse-styre. De har med andra ord varit ansvariga för att ha lagt ner hälften av alla våra reaktorer, till ofantliga kostnader. Dessa kostnader har vi ännu inte sett slutet på och notan hamnar som alltid i din egen plånbok.

De skyller på ”marknadskrafterna” och att det inte är lönt med kärnkraft, men dels bytte de ut ledamöter i Vattenfalls styrelse för att möjliggöra nedläggningen. Dels slängde de på olika former av straffskatter och regelkrångel.

LÄS MER: MP-toppen erkänner: Vi ”bytte ut” Vattenfalls styrelse för att kunna avveckla kärnkraften

När sossarnas energipolitik nu står inför fullbordad katastrof försöker de såklart, sin vana trogen, gå i opposition mot sin egen politik. Den uppmärksamme har sett hur exempelvis den gravt inkompetente energiministern Farmanbar om och om igen försöker ljuga om att sossarna nu vill ha mer kärnkraft.

Det blir ett magstark påstående med tanke på att de la ner en reaktor så sent som i december 2020. Men ännu mer magstarkt blir det när deras egna policydokument fortfarande säger att kärnkraften ska fasas ut. I deras dokument ”Framtidskontraktet” (även sparat här) skriver de:

All svensk energi kan på sikt komma från förnybara källor. Kärnkraften ska successivt fasas ut, med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor samt energieffektivisering.

Att sossarna ljuger och hycklar är kanske ingen nyhet i sig, men troligen kan mer än en väljare luras av deras dubbelspel, vilket givetvis är varför de ägnar sig åt det. Gammelmedia gör knappast sitt jobb, men även om det ibland kan anses vara tjatigt är det viktigt att för landets bästa syna deras bluffar.