Nyligen skrev jag om USA och huruvida landet egentligen bör klassas som en fullvärdig demokrati. Till stor del kan frågan ställas på grund av den ”djupa staten” som är oerhört uppenbart i och med dess antidemokratiska agerande mot dissidenter, där de tydligaste är Trump och Musk. Sverige är dock inte förskonat från en djup stat. Delar av SÄPO, vilket smärtar att säga, har under en lång tid nu uppvisat sådana tendenser. Vi påminns ånyo om detta i deras nyliga rapport där de kommit på nyordet ”svenska anti-etablissemangsextremister”.

Det är i rapporten ”Helårsbedömning 2024 – sammanfattning Terrorhotet mot Sverige 2024” som det orwelliska nyordet presenteras.

LÄS MER: Säpo terrorvarnar: ”Svenska anti-etablissemangsextremister” sprider propaganda

Det omnämns förvisso bara två gånger, men å andra sidan är rapporten endast på sju sidor. Så här omskrivs det:

Under 2024 hålls ett nytt presidentval i USA. I samband med de två senaste valen försökte olika antietablissemangsextremister och våldsbejakande högerextremister att kapitalisera på utvecklingen som polariserade den amerikanska befolkningen i en ny omfattning.

[..]

Beroende på vilka sakfrågor som får utrymme och den generella debattnivån är det möjligt att även svenska anti-etablissemangsextremister och i viss mån även högerextremister anammar och överför retoriken till en svensk kontext. En sådan utveckling påverkar troligen framförallt radikalisering till våldsbejakande högerextremism.

Det kan tyckas litet, men inflikningen av det nya orwelliska ordet ”anti-etablissemangsextremister” förtjänar att granskas närmare.

Anti-etablissemangsextremister?

Just tanken på att de som är emot etablissemanget är några onda som måste bekämpas har sipprat fram allt mer. Alldeles nyligen kunde vi exempelvis läsa ett häpnadsväckande uttalande på X/Twitter från Tysklands inrikesminister, socialdemokraten Nancy Faeser (läs även kommentarerna till tweeten):

Vi vill inte lämna någon sten ovänd när det gäller högerextremister. De som hånar staten måste mötas av en stark stat.

De som hånar? Just den formuleringen är talande. Man får alltså enligt socialdemokratin inte ”håna staten” för då ska man mötas av en ”stark stat”. Uttalandet görs i en tid när det tyska etablissemanget alltmer sluter sig samman för att förbjuda (!) det starkt växande invandringskritiska AfD. De använder bekvämt begreppet ”högerextremister” men precis som i Säpos rapport vill man gärna sammanblanda ”de som hånar staten” med högerextremister.

Så samtidigt som en central regeringsföreträdare för den starkaste staten i Europa pratar om att man inte får ”håna staten” så pratar Säpo om ”anti-etablissemangsextremister”. Man kan inte hjälpa att fundera på om det är en slump eller ej.

Orwell skulle varit stolt

De totalitära vänsterliberalerna introducerar alltid deras eget förtryck under täckmanteln av att ”bevara demokratin” eller ”bekämpa högerextremisterna”. Anders Lindberg, alltid på fel sida av historien och verkligheten, symboliserar detta perfekt. Han benämner det vänsterliberala totalitära förtrycket som nu breder ut i Polen som som en ”återdemokratisering”. Orwell skulle varit stolt över det nyordet.

Samnytt har sedan den vänsterliberale Donald Tusk tog över specialbevakat landet, som nu alltmer faller in i klassiskt vänsterförtryck, en form av demokratur. Om PiS, det polska konservativa partiet, hade gjort ens en bråkdel av det vänsterliberalerna nu gör, hade Lindberg, liksom hela det vänsterliberala etablissemanget i Europa och USA, gått i taket.

Men inte när deras polare står för förtrycket. Då är det ”återdemokratisering”. Men deras syn på demokrati, öppenhet, lika spelregler med mera är ingen nyhet. Som jag tjatat om tidigare: regler, lagar, moral, värderingar – allt det är bara brickor i ett spel för dem. De hänvisar till dem när det passar – ignorerar dem när passar. De betyder inget så länge makten inte vill att de ska betyda något.

It’s okay when we do it, helt enkelt.

Under täckmanteln…

Så vi har den tyska inrikesministern som pratar om att man inte ska ”håna staten”, vi har Säpo som pratar om ”anti-etablissemangsextremister” och Lindberg som kallar det som händer i Polen för ”återdemokratisering”. Det finns säkert tusen andra exempel på hur vänsterliberalerna flyttar fram sina positioner genom att försöka slå ner på det fria ordet och yttrandefriheten eller använda orwelliskt nyspråk för att dölja förtrycket.

I takt med att Internet, sociala medier, nya medier och att etablissemanget alltmer tappat kontrollen över narrativet, så måste klassisk repression till för att de ska kunna behålla makten.

Förbjud AfD i Tyskland! Spärra in folk som ”hånar staten”! Ändra lagarna eller låt bankerna göra smutsjobbet för att stoppa finansieringen av allt som inte är vänsterliberalt! Kalla det desinformation och ”deplattformera” dem! Och gör allt under täckmanteln att vi skyddar demokratin och öppenheten.

Så här det började…

Det är viktigt att uppmärksamma dessa glidningar i språket, nyorden och de implicita, och ibland explicita, ambitioner detta visar oss. Det kan avslöja etablissemangets nästa steg – och det brukar inte komma långt efter.

Som när alternativmedia började få presstöd – då höjdes direkt krav på att presstödet skulle förändras, vilket nu gjorts. När alternativmedia började wallraffa och granska makten – då kallades det trakasserier, hot och hat. När invandringskritiska partier började växa – då kallas det högerextremism och ska förbjudas. Sådana uppmaningar har även skett i Sverige. Exemplen kan göras många.

Själva grunden för en demokrati är att kunna inte hålla med etablissemanget överhuvudtaget. Men Säpos nyord vittnar om en annan syn på dissidenter. Om synen på att inte hålla med etablissemanget. Vad ordet implicerar är: ”Det är ok att inte hålla med etablissemanget så länge du bara inte håller med litegrann, men håller du inte med för mycket, då är du extremist.”.

Du är extremist även om du inte vill skada någon annan människa eller någon egendom. Det räcker med att vara tillräckligt mycket ”anti-etablissemang”.

Jag undrar om det var så här det började i Sovjet, Nazityskland, Pol Pots Kambodja eller Maos Kina. Det skulle i alla fall inte förvåna.

LÄS ÄVEN: Här är forskarna bakom Säpos attack mot alternativmedia