LEDARE. Jag har länge tjatat om att det är dags att byta ut de sosse-chefer som förpestar våra myndigheter. Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, var en av dem. Till slut kom detta besked och Björn Söder (SD) twittrade nöjt om att ”städa upp i Myndighetssverige”. Detta satte igång en koordinerad kampanj från vänstern som låtsades vara upprörda och såklart prata om att SD är ”totalitära”. Men deras krokodiltårar är som vanligt hyckleri och dessutom är själva kritiken totalitär, designad att attackera det demokratiska samhället med syftet att säkra evigt socialdemokratiskt maktinnehav.

Jag har både under min tid som riksdagsledamot och därefter varit en ivrig påhejare av att en ny regering måste ”rensa upp i Myndighetssverige”. De som följer Samnytt minns att jag bland annat skrev om detta i september förra året:

Förutom de många lagändringar på en rad områden som en ny socialliberalkonservativ regering måste rivstarta med, behöver den även rensa upp bland många myndighetschefer som blivit tillsatta av socialdemokratiska regeringar. Och det bör göras omgående.

En av dessa som jag uttryckligen nämnde var Mikael Ribbenvik:

Mikael Ribbenvik, före detta rättschef på Migrationsverket och numera dess generaldirektör, ljög när han motsatte sig SD:s krav på minskad asylinvandring med påståendet att ”man kan inte sätta ett tak när det gäller asylfrågan”. Det var även han som år 2012 tog tjänstemannabeslutet att ge alla syrier automatiska permanenta uppehållstillstånd i Sverige. Han kallade det ett ”enkelt beslut”.

Samnytt har skrivit många gånger om honom. Jag tog även upp frågan i mina intervjuer med SD:s företrädare (Richard Jomshof, Ludvig Aspling, Oscar Sjöstedt).

Så för två dagar sedan aviserades slutligen att Ribbenvik avskedas. Välkommet minst sagt. En annan som också ansåg det var välkommet var Björn Söder (SD), som twittrade:

Efter detta sattes återigen en koordinerad kampanj igång där vänstern gråter stora krokodiltårar allt medan de ogärna pratar om att socialdemokraterna har Sverigerekord i att byta ut just myndighetschefer. Detta har bland annat granskats av Timbro:

Den här rapporten redovisar resultatet av de utnämningar som beslutats om av regeringen Löfven mellan åren 2014–2020. Trots kravet på saklighet kan vi visa att det i utnämningarna av svenska myndighetschefer finns en kraftig politisk slagsida. Regeringen Löfven har i många fall rekryterat tidigare politiker som opolitiska chefer, och har i mycket hög grad utnämnt egna partiföreträdare och nära förtrogna. Socialdemokratin har agerat i strid med grundlagen och missbrukat regeringsmakten.

Koordinerade krokodiltårar

Vad som följde av Söders twitterinlägg var alltså en kavalkad av låtsasindignerade vänsterpolitiker och tyckare. Här är några exempel:

Vi har den låtsasmoderate Krister Thelin, tidigare domare och statssekreterare under regeringen Bildt:

Denne man dokumenterar än en gång sin monumentala omdömeslöshet: ”En av SD:s riksdagsledamöter, tidigare vice talmannen Björn Söder, kommenterade nyheten på Twitter med ”Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket.” Håll SD borta från reg.beslut.

Vi har den ”opartiske” Owe Nilsson, som försåg svenska folket med ”opartiska” nyheter från TT i många år:

Vi har såklart Ardalan Shekarabi (S) som återigen gråter krokodiltårar:

Och såklart den misslyckade politikern och före detta justitieministern Morgan Johansson (S), som haft fel i allt han gjort:

Och såklart Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet:

Som ni kanske anat är detta en koordinerad kampanj, troligen ihopdiktad från Sveavägen 68, och sprids lydigt ut av sosse-maskineriet. De vet vad de gör. Helt synkade. De ropar Ungern och 30-tal så snart deras kaosbygge är hotat. Så snart deras makt hotas.

”It’s okay when we do it”

En av anledningar, men jag hoppas inte den enda, till att Ribbenvik fick gå var Fokus granskning av Migrationsverket.

Felaktigt beviljade uppehållstillstånd. Bristfälliga bakgrundskontroller av de anställda. Oförmåga att verkställa utvisningar. Dessa och fler brister väcker frågan: Klarar Migrationsverket sin uppgift?

Att Migrationsverket varit en havererad myndighet har jag sagt länge. Jag har tidigare ropat efter att lägga ner den helt och starta på nytt till och med. Fokus granskning är med andra ord inte ny information på så sätt, men en bra påminnelse.

Med allt detta i minnet ska vi dock göra en liten exposé över vad sossarna och deras marionetter egentligen tycker om att byta ut myndighetschefer.

Vi kan börja med vad Aftonbladets Anders Lindberg egentligen tycker. 2019 skrev han detta:

Då var det alltså ”naturligt” men när den moderata regeringen gör det är det ”totalitärt”.

Socialdemokraten Ulf Bjereld då? Han gråter också krokodiltårar över Ribbenviks avsked:

Whoops. Han tyckte år 2017 visst också att ”regeringen har rätt att avsätta och tillsätta generaldirektörer”. Men uppenbarligen bara när regeringen är sossar.

S-toppen Annika Strandhäll då? Hon twittrade också indignerat. Nope, samma sak där, inte minst när hon var minister. Där använde hon också den makt väljarna gett henne för att ”rensa upp”. Förvisso var Ann-Marie Begler själv tillsatt av Strandhäll tre år tidigare, men det hindrade inte Strandhäll från att sparka henne – för att hon gjorde sitt jobb som inte passade sossarna:

Strandhäll sparkar henne för att hon gjort sitt jobb
Ann-Marie Begler verkar ha varit en samvetsgrann och skicklig statstjänsteman, som har utfört sitt uppdrag i enlighet med regeringens instruktioner. Begler verkar dessutom ha varit en uppskattad chef. Men snart är det val, och nu gör Strandhäll en helomvändning: Bort med Begler [..]

Aftonbladets Oisin Cantwell då? Såklart samma visa. I december 2021 insinuerade han å det starkaste att generaldirektören för Ekobrottsmyndigheten inte dög. Han skrev inte uttryckligen att hon skulle avskedas men i princip drygt ett år senare stämmer han in i den koordinerade sosse-kampanjen. Såklart. Hyckleriet stör honom inte.

Göran Greider? Inte heller han lyckas undvika totalt hyckleri. I DN skriver han låtsasindignerat om händelsen:

Vad är det vi bevittnar? Vi bevittnar hur ett högerpopulistiskt parti utmanar en helt bärande idé i ett modernt demokratiskt samhälle [..] Vi har sett det i Ungern, i Polen och på andra håll, hur oberoendet för såväl medier som rättsväsende undergrävs [..]

Men ojdå – så här uttalade han sig i januari 2021:

Dalademokratens ledarskribent Göran Greider tycker MSB-chefen Dan Eliasson borde få sparken efter solresan till Gran Canaria.

– Vanligt folk som gjort väldigt stora uppoffringar är förbannade. Jag är förbannad över att en ledande myndighetsperson gör på det här sättet. Han bör gå

Då var det alltså acceptabelt att avskeda en myndighetschef – för att han var på semester. ”It’s okay when we do it”, alltså.

Säkra socialdemokratiskt maktinnehav

Denna lista kan nog göras närmast oändligt lång om man bara har tid nog att hitta alla exempel på när sossar antingen försvarat avsked av myndighetschefer eller själva avskedat dem.

Vad som är otroligt uppenbart, både sett till det hyckleri de uppvisar enligt ovan, eller den granskning av utnämningsmakten jag nämnde ovan som Timbro gjort, är att de många tårar vi till synes nu ser inte är något annat än krokodiltårar. Det är en orkestrerad kampanj där alla socialdemokratiska företrädare, i media, i politiken eller andra organisationer, gemensamt går ut med samma lögnaktiga budskap. Att de själva sysslar med exakt samma sak – och i högre utsträckning – nämner de såklart inte.

Syftet är såklart uppenbart: de försöker skrämma både regeringen och väljarna för att få dem att sluta att hota socialdemokraternas maktinnehav, vilket att byta ut myndighetschefer innebär. Därför ljuger och hycklar de. För inte så länge sedan tog jag upp precis detta, nämligen att sossarnas slogan borde vara ”It’s okay when we do it”. Den gången handlade det Jomshof, nu om Söder. Mönstret är exakt detsamma.

Kritiken är totalitär

Förutom hyckleriet och lögnerna från sossarna är deras kampanj ännu värre. Den är i sig totalitär och antidemokratisk. Vänstern ondgör sig ofta över ”totalitära metoder”, att ”högern” svartmålar sina politiska motståndare ”som nazisterna gjorde på 30-talet” eller ”demoniserar” motståndarna och faran det innebär. Men egentligen är det precis tvärtom.

Det socialdemokraterna och dess lydiga tjänare nu gör är att attackera svensk demokrati genom att demonisera sina demokratiska valda motståndare för att de använder den makt väljarna gett dem för att göra de förändringar väljarna förväntar sig och förtjänar. Alltså samma makt socialdemokraterna missbrukat i decennier.

Sossarna underminerar på detta sätt demokratin, ökar polariseringen och visar förakt mot väljarna. Deras kampanj och spelade indignation är i sig totalitär. De försöker delegitimera de folkvalda, demokratin och egentligen vårt statsskick, men under täckmanteln av att vara de ”goda”, att vara ”demokratins försvarare”.

Detta är som taget ur Orwells dystopi ”1984”. Det är nyspråk socialdemokraterna använder sig av. Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. Och att använda sig av vårt demokratiska system är ”totalitärt”.

Men det spelar ingen roll för Socialdemokraterna. För för dem är demokrati, öppenhet och sanning bara tomma ord de använder för för en enda sak:

Makten framför allt.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket granskad: ’Dysfunktionell myndighet’

LÄS ÄVEN: ”Vill bara gråta” – Tidöavtalet-reaktioner på Migrationsverket

LÄS ÄVEN: Uppehållstillstånd och pass säljs på nätet: ”Vi får hjälp av Migrationsverkets handläggare”

LÄS ÄVEN: Migrationsverket tipsar migranter – som vill semestra i landet de flytt från

LÄS ÄVEN: Artiklar om Mikael Ribbenvik

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Ny regering måste rensa upp bland myndighetschefer”

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”It’s okay when we do it” – borde vara sossarnas slogan