Sedan år 2014 har elnätsbolagens priser ökat med i snitt 27,4 procent. I vissa kommuner med över 60 procent. Nu förklarar elbolaget E.ON att priserna ökar kraftigt på grund av ett växande intresse för elbilar.

De som har drabbats värst av den senaste tidens höjningar är E.ON:s kunder i Kramfors där man höjt priserna med 80 procent. Trots miljardvinster hävdar bolaget till biltidningen BytBil att höjningarna är nödvändiga för att kunna bygga ut och bygga om elnätet eftersom det är en investeringstung verksamhet.

E.ON är inte ensamma. Ett annat exempel är statliga Vattenfall som också har höjt elnätspriserna kraftigt. Trots bolagets miljardvinster har Säffle och Årjäng sett en höjning på 40 procent de senaste fem åren.

LÄS ÄVEN: ”Klimatsmarta” elbilar större CO2-bovar än dieselbilar

I ett utskick till kunder meddelar E.ON att priserna kommer att höjas ytterligare från och med 1 juli. Anledningen till höjningen är att nätet måste byggas ut på grund av ett växande intresse för elbilar. Nedan följer utskicket.

– Vi behöver anpassa kapaciteten i elnätet för att klara den kommande utbyggnaden av laddstolpar nu när intresset för elbilar växer. Det är bara ett exempel på de utbyggnader som behöver göras. Det handlar om att det fattas kapacitet i elnätet, förklarar E.ON:s presschef Ivan Loftrup-Ericson.

”Svepskäl för att höja avgifterna”
I sociala medier är det många som har reagerat kritiskt mot uppgifterna. En person menar att bolagets förklaringar bara är nys och att det betalas ut större utdelningar och bonusar än tidigare.

Ytterligare en person skriver, ”först ska jag bli bestraffad för att jag kör en vanlig bil och nu ska jag bli bestraffad för att jag inte har elbil också”.

LÄS ÄVEN: Svenska skattebetalare finansierar Norges omställning till miljöbilar