21-åriga vänsteraktivisten Elin Ersson, som i somras hindrade ett flygplan med en utvisningsdömd afghansk man ombord att lyfta, döms för brott mot luftfartslagen. Åklagaren hade yrkat på 14 dagars fängelse men Göteborgs tingsrätt nöjer sig med att utdöma dagsböter.

Det var i juli förra året som Ersson bordade ett flygplan på Landvetter i syfte att stoppa en utvisning av ett så kallat ensamkommande flyktingbarn. Ombord på planet fanns i stället en 50-årig afghansk man som dömts till utvisning på grund av grova brott. Ersson beslöt ändå fullfölja aktionen och live-sände den från sin mobiltelefon.

LÄS MER: Åklagare yrkar på fängelse för vänsteraktivist som hindrade utvisning

Agerandet ledde till att utvisningen fick avbrytas och i stället genomföras vid ett senare tillfälle. Aktionen beräknas ha kostat skattebetalarna och andra aktörer en kvarts miljon kronor. Såvitt Samhällsnytt erfar behöver Ersson dock inte betala något skadestånd för att kompensera den ekonomiska skada hon orsakade.

Ersson har motiverat att hon satt sig över demokrati, lagar, domstolsdomar och myndighetsbeslut med att hon anser att en utvisning är detsamma som ett dödsstraff och att Sverige inte har dödsstraff i straffskalan.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.