Efter att många fått elräkningar på flera tusen kronor meddelade regeringen på en pressträff på onsdagen att man inför lättnader, men sätter den övre gränsen lågt.

Den socialdemokratiska regeringen la nyligen ned kärnkraftsreaktorer vid Ringhals och har ivrigt stöttat en massiv utbyggnad av vindkraft. Det har bidragit till höjd priser och en mer volatil elmarknad. I höstas började priserna rusa och nu börjar elräkningarna trilla in hos konsumenterna.

SD har länge kritiserat de höga elpriserna. Redan den 13 oktober gick partiet ut och sa att de vill sänka energiskatten. Då sa alla andra partier nej. Men två månader senare gick Moderaterna ut med ett liknande förslag om slopad elskatt.

Bidrag till att betala skatt

Efter att elpriserna nu allt mer uppmärksammas gick Socialdemokraterna ut med deras eget förslag. Hushållen ska nu kompenseras för de höga elpriserna, vars största del är skatter, under december, januari och februari. Det meddelade finansminister Mikael Damberg (S) och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) på onsdagsmorgonen.

– De elpriser vi sett under hösten och vintern har varit alldeles för höga. Vi ska inte ligga på de nivåerna, säger Khashayar Farmanbar.

– Det här är en exceptionell åtgärd i en exceptionell situation, säger finansminister Mikael Damberg.

Nästan hälften av elpriset är i form av skatter:

Men räknar man in det faktum att ”flaskhalsintäkterna”, det vill säga kostnaderna för att få utnyttja elnätet, oavkortat går till staten och är inbakade i elpriset samt att elnätsaktörerna betalar effektavgifter och energiavgifter till Svenska kraftnät, så blir elpriset till en stor majoritet skatter och avgifter av olika slag.

LÄS MER: Så tjänar staten miljarder på elkrisen

Som mest kan ett hushåll kompenseras med 2 000 kronor per månad. Åtgärden ska max gå upp till en elförbrukning på 2 000 kWh per månad och uppskattas kosta staten sex miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Tidigare trodde folk att det var de med minst 2000 kWh i förbrukning men så var alltså inte fallet.

I pressmeddelandet skriver regeringen:

Medlen betalas ut till de hushåll som har höga elräkningar utan att de behöver ansöka om det. Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen.

Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå som hänvisar till Statistiska centralbyrån är normal energiförbrukning för en mindre lägenhet ca 2000 kWh per år och en större bostad använder ca 5000 kWh per år. Eon pratar om liknande summa: 2500 kWh per år.

LÄS ÄVEN: Magnus ett av rödgröna elkrisens offer – kan tvingas gå från gården

Artikeln är uppdaterad