I våras sköt tre killar i övre tonåren mot två ordningsvakter när de satt i sin bil på Årsta torg. Detta strax efter att ordningsvakterna bett dem avlägsna sig från torget. I samband med händelsen misshandlades och hotades personal på Årsta Folkets hus. Någon sköt också rakt in mot biohusets huvudingång. Nu föreslår ÅFH:s styrelse och verksamhetschef att man ska utbilda lokala invånare som kan möta de grovt kriminella killarna ”på ett vänligt sätt”.

Efter incidenterna fick personalen i Årsta Folkets hus ett direktlarm till polisen. Egna övervakningskameror finns nu också inne i foajén, rapporterar StockholmDirekt.

Men under hösten visade sig en av killarna i centrum igen. Då hotade han en kaféägare i centrum, uppger Nina Vestlund som är ordförande i föreningen Årsta Folkets hus.

Vill utbilda volontärer

Vestlund berättar att de för att få bukt med problemen ska utbilda lokala volontärer till så kallade ”entrévärdar” till Stadsteatern, biblioteket och ÅFH. Hon menar att killarna begår våldsbrotten på grund av att de saknar sysselsättning.

– Det handlar om ett par-tre unga killar som inte klarar av skolan och som saknar sysselsättning. De är egentligen ganska vilsna och vi vill gärna fånga upp dem i vår verksamhet. Därför söker vi engagerade Årstabor som kan möta de här killarna på ett vänligt sätt, prata med dem, säger hon.

Skridskobana ska folk att trivas

ÅFH:s verksamhetschef Figen Solmaz vill även att Årsta centrums ägare, Familjebostäder, lagar all utomhusbelysning. Föreningen föreslår utöver detta att man ska bygga en skridskobana på torget. Detta då man vill att ”folk ska trivas” där.

För några veckor sedan kom domen mot killarna. De frias för försök till mord och grovt vapenbrott i brist på bevis. En av dem döms istället för misshandel, olaga hot och försök till utpressning. En annan döms för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.