➤ VÅLDTÄKT Trots en personaltäthet som är lika stor som antalet boende, kunde en 14-årig flicka nyligen våldtas på ett HVB-hem för s.k. ’ensamkommande flyktingbarn’ i Kalmar. Den på sannolika skäl misstänkte gärningspersonen är enligt åklagaren av de ’ensamkommande’.

Kommunens socialchef, Cecilia Frid, har av lokalmedia tillfrågats hur detta kunde ske med tanke på den extremt höga bemanningen – 20 ’ensamkommande’ och 18 anställda i samtidig tjänst. Den frågan har socialchefen inget svar på.

I socialtjänstens akt kallas händelsen bara för ett ”övergrepp” men åklagaren i målet, Magnus Argus, berättar att brottsrubriceringen är våldtäkt. Han uppger också att brottsoffret är en flicka som inte har fyllt 15 år och som inte bor på HVB-hemmet, utan var där på besök.

Enligt uppgift har den misstänkte våldtäktsmannen inte gripits, anhållits och häktats, utan bara flyttats till ett annat HVB-hem. Socialchef Cecilia Frid kan inte garantera att säkerheten är bättre på det boendet och att ynglingen där inte gör sig skyldig till nya sexualbrott.