➤ Khawari är även besviken över att lagförslaget endast gäller 8 000 personer.

– Nu har vi ett annat regelverk på plats. Man får söka asyl i Sverige, men är det så att man får ett nej så är det nej. Om vi inte har den ordningen, ja då har vi ingen ordnad migrationspolitik längre, uppgav statsminister Stefan Löfven (S) för bara ett par veckor sen.

Men igår blev det alltså klart att många av dessa troligen ändå kommer att få stanna.

Fatima Khawari, talesperson för afghanerna och organisationen Ung i Sverige, är dock inte nöjd.

– Ung i Sverige anser att det här beskedet är bra, men inte tillräckligt bra. Det omfattar inte så många som vi hoppades på, säger hon till Dagens nyheter.

– Lagförslaget är väldigt bra för integrationspolitiken. Genom studier ska människor få stanna och de kommer kunna fortsätta kämpa för sin rätt att stanna och få stanna i samhället. Det är ett bra perspektiv, men det förslaget är inte så tydligt.

– Det är också oklart vad som kommer hända med de som har asylprövningar som avgörs innan det här förslaget har röstats igenom i riksdagen. För de som lagen inte gäller kommer vi att kämpa vidare för.

Splittrad opposition
Regeringen ska nu försöka få igenom ändringen med blocköverskridande samtal.

Inom Sverigedemokraterna är man starkt kritisk till beslutet.

– Beslutet att låta de allra flesta av de sk ensamkommande stanna, är en praktskandal. Ännu en gång bekräftas MP:s skadliga inverkan på regeringen, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett uttalande på måndagen.

– Det är skrämmande i vilken snabb takt Sveriges invandringspolitik åter har börjat liberaliseras igen.

Även Moderaterna har gjort klart att man avser rösta nej ifall förslaget når riksdagen.

I Centerpartiet är man dock glada.

– Centerpartiet har drivit på länge för att de minderåriga som kom hit och har drabbats av långa handläggningstider ska få möjlighet att stanna. Vi är lättade över att regeringen äntligen lägger fram ett förslag på det här området. Vi har fått vänta länge på att det ska komma, säger Johanna Jönsson (C), migrationspolitisk talesperson.

Hos Liberalerna har man ej ännu tagit ställning.