Nya anklagelser riktas mot Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdogan. I en tvist om hur de miljarder som har utlovats till landet för att stoppa flyktingvågen ska fördelas, ökar nu Turkiet pressen mot EU. 

Enligt färsk statistik från EU:s brottsbekämpande organ Europol är dubbelt så många människosmugglare nu aktiva i Europa jämfört med när migrantkrisen var som värst, 2015.

Den kraftiga ökningen sägs bero på en tvist i EU där Sverige, Tyskland, Danmark, Finland, Österrike och Frankrike bråkar om varifrån de pengar ska tas som Turkiet utlovats för att inte agera transitland för migranter till Europa – från den gemensamma EU-budgeten eller från ländernas statsbudgetar. Det skriver The Times.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Tyst protestågärd

I september 2016 kom EU-länderna överens om att betala 3,5 miljarder euro, motsvarande 36 miljarder kronor, till Turkiet som en del av en flyktingöverenskommelse. I stora drag innebär den att alla migranter som tar sig över till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet, enligt Sveriges Radio.

Ännu har inte hela mångmiljardbeloppet betalats ut, vilket väckt starka reaktioner från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Som en tyst proteståtgärd har allt fler migranter släpps över havet till Grekland sedan årsskiftet.

– Överenskommelsen mellan EU och Turkiet är nödvändig, trots alla sina brister, för att skydda Europas gränser, säger Daniel Esdras, som jobbar för FN:s organisation för migration, som i normala fall är väldigt positiv för invandring, och varnar:

– Faller den är Grekland dömt till undergång.

Det nya migrationsbråket kommer i en tid då det råder stora spänningar mellan Turkiet, Grekland och Cypern, samtidigt som Turkiet har kränkt grekiskt luftrum och förhindrat europeiska fartyg för att leta efter olja i cypriotiska farvatten.

“Fortfarande en lysande affärsidé”

Greklands försvarsminister Panos Kammenos riktar skarp kritik mot grannlandet:

– Vår motståndares provokationer, hot och förolämpningar skrämmer inte oss. Låt dem försöka ta en centimeter (av grekiskt land), om de vågar. Vi kommer att besegra dem, säger Panos Kamenos enligt sajten Breitbart.

Det är under dessa premisser som EU:s brottsbekämpande organ, Europol, har avslöjat och spårat 65 000 människosmugglare, vilket är dubbelt så många som när migrantkrisen briserade under våren 2015.

– Det här är fortfarande en lysande affärsidé värd flera miljarder euro, och det finns inga lätta lösningar, säger Robert Crepinko, chef för Europols centrum för människosmuggling.