Enligt en ny rapport sägs romerna i EU-länderna leva i en extremt utsatt situation och integrationen av dem går alldeles för långsamt.

Rapporten kommer från EU:s byrå för grundläggande rättigheter och avser romers situation i Kroatien, Tjeckien, Grekland, Ungern, Italien, Portugal, Rumänien, Spanien, Nordmakedonien och Serbien.

LÄS ÄVEN: VIDEO: ”Bajskrig” mellan romer vid hållplats

”Fynden ger en dyster men välbekant bild av utanförskap, berövande, diskriminering och rasism”, skriver man.

80 procent av romerna lever på fattigdomsgränsen, jämfört med 17 procent för befolkningen i stort i EU. 43 procent har betalt arbete mot 72 procent för EU-genomsnittet.

Få släpps iväg till skolan

44 procent av romska barn går i förskoleutbildning, hälften av motsvarande andel hos övriga befolkningen.

”Varför står romer i hela Europa fortfarande inför chockerande nivåer av nöd, marginalisering och diskriminering?” frågar byråns direktör Michael O’Flaherty.

LÄS ÄVEN: Sveriges Radio-journalist deltog i romani kris-möte

”Dessa resultat understryker hur EU:s och nationella lagar och politik fortfarande inte uppfyller romernas grundläggande rättigheter som kommer att förändra deras dagliga liv. De bör inspirera nationella beslutsfattare att samla in sina egna data för att fokusera resurser och ansträngningar på att ta itu med den outhärdliga situation som alltför många romer fortsätter att utsättas för. FRA är redo att stödja länder i att samla in sådan data.”