Enligt ett EU-förslag ska alla leverantörer av IT-tjänster i medlemsländerna, utan föregående domstolsprövning i det land som berörs, tvingas lämna ut allt sitt serverinnehåll – inklusive kundernas mejl och webbhistorik – till samtliga myndigheter i EU, centrala såväl som lokala. Det rapporterar Banhofs VD Jon Karlung i en serie tweets och visar hur blanketten för ett sådant medgivande ser ut.
Karlung berättar också att EU i ett andra steg vill damma av ett tidigare förslag om att myndigheters tjänstemän själva ska kunna logga in i IT-leverantörernas system och hämta den information de vill ha om användarna. Det uppdaterade förslaget är dock mer långtgående än det tidigare, då det även innefattar skapandet av en ny jättelik EU-myndighet med filialer i samtliga EU-länder.
Hallå kolleger foliehattar! Nu måste vi ändå baxna. Här är en färdig EU-blankett som tvingar alla IT-tjänster att lämna ut ALLT INNEHÅLL (mejl, webb, server) till alla myndihgheter i EU utan domstolsprövning. I fas två planeras en central EU-myndighet som sköter allt automatiskt. pic.twitter.com/wQMfQXvzqd
— Jon Karlung (@JonKarlung) October 23, 2018
Vilken myndighet som helst i vilket EU-land som helst ska enligt förslaget kunna begära ut exempelvis svenska IT-tjänsteföretags kunddata. Detta utan att någon juridisk prövning görs i svensk domstol. Det räcker med ett godkännande i det land som vill få ut uppgifterna.
Förslaget som behandlas av ministerrådet och sedan ska antas av EU-parlamentet, drivs med hänvisning till att det handlar om brottsbekämpning. Implementering av det ännu inte klubbade EU-förslaget förbereds redan av Sveriges riksdag.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.