Förra månaden ströp Ukraina oljeleveranserna från Ryssland till EU via oljeledningar genom det egna landet. Nu kan EU komma att tvingas agera för att lösa situationen.

I december 2022 införde EU sanktioner mot import av rysk olja och gas. Sanktionerna gäller emellertid endast råolja som importeras via havet – inte sådan som kommer i pipelines.

Det innebär att flera EU-länder kunnat fortsätta köpa olja. Inte minst gäller detta Ungern och Slovakien, som båda är starkt beroende av rysk oljeimport. Ungern köper 70 procent av sin råolja från Ryssland, medan Slovakien köper hela 88 procent därifrån.

Ukraina stänger av oljan

Oljan leds genom den så kallade Druzhba-ledningen, Vänskapsledningen, från Ryssland till Belarus. I Belarus delar ledningen därefter upp sig i en nordlig gren som fortsätter in i Polen och Tyskland, samt en sydlig ledning som går via västra Ukraina till de båda grannländerna Ungern och Slovakien.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Och det är den senare ledningen, till Ungern och Slovakien, som Ukraina förra månaden stängde av. Åtminstone för olja som säljs av Rysslands största oljebolag Lukoil.

Ukraina motiverar avstängningen med att landet vill strypa Rysslands oljeintäkter. Trots sanktionerna fortsätter Ryssland tjäna pengar på sin olja och gas. Faktum är att de ryska oljeintäkterna inte bara beräknas bli högre i år än förra året, utan dessutom överträffa försäljningen 2021 – året innan invasionen av Ukraina och sanktionerna trädde i kraft.

I år beräknas olje- och gasintäkterna bli 126 miljarder dollar, jämfört med 110 miljarder 2021. En svagare rubel i år jämfört med för tre år sedan gör dessutom att intäkterna ser ännu bättre ut i den ryska statsbudgeten.

Protester i EU

Under mötet med EU:s utrikesministrar i Bryssel i måndags passade Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó på att påpeka den östeuropeiska oljekrisen.

– Det finns helt enkelt ingen alternativ transportrutt. Det finns ingen annan oljeledning till Ungern som kan förse oss med tillräckligt mycket råolja, sade han och påpekade därefter att Ukraina inte kan hålla på att stänga av oljeledningar om de vill gå med i EU:

– Det här ukrainska beslutet strider tydligt mot associationsavtalet! menade han.

Szijjártó hotade med att blockera fortsatt stöd till Ukraina, och vädjade till EU om att agera för att lösa krisen. Ett EU som just nu är upptaget med att straffa Ungern för Orbáns försök att mäkla fred mellan Volodymyr Zelenskyj och Vladimir Putin tidigare i månaden.

LÄS ÄVEN: EU bojkottar Ungern efter Orbáns Moskvabesök

Även Slovakien har protesterat mot Ukrainas agerande. Den gångna helgen ringde premiärminister Robert Fico upp sin ukrainske motsvarighet Denys Sjmyhal, och varnade för att agerandet även kan komma att drabba även Ukraina. Ukraina köper en hel del förädlade oljeprodukter från slovakiska raffinaderier.

– Slovakien har inte för avsikt att hållas gisslan på grund av de ukrainsk-ryska relationerna, hette det bland annat.

Kan bli förhandlingar

Men det är inte bara Ungern och Slovakien som är beroende av Ryssland för sin energiförsörjning. Även länder som Spanien, Belgien och Frankrike fortsätter att köpa rysk olja och gas för miljarder euro – trots sanktionerna.

Dessutom ingick Tyskland under våren ett avtal om att köpa olja och gas från Kazakstan, via ledningarna genom Ryssland. Med Ryssland som mellanhand kan det vara svårt att se skillnaden, men politiskt ger det sken av att Berlin gör sig oberoende av Moskva.

Så trots Brysselpotentaternas avoga inställning till östra EU:s medlemsländer, så kan det komma att bli aktuellt att förhandla med Ukraina om den avstängda oljan, skriver Politico.

Olof Gill, talesman för EU-kommissionen, säger till den USA-baserade tidningen att kommissionen “är beredd att stödja drabbade medlemsländer i att hitta en lösning tillsammans med Ukraina”.