En känd gangsterappare med förflutet i Kumlafängelset marknadsfördes i media för sin nya musikkarriär som Kriminalvården lagt grunden för genom betald inspelningsstudio. Det skulle vara vägen bort från brott. Men mannen har fortsatt ägna sig åt brott och nu häktas han för en brutal avrättning i Stockholm.

Det var i början av oktober som en förbipasserande person påträffade en död kropp i Knivsta mellan Arlanda flygplats och Uppsala. Polisen inledde omedelbart en förundersökning rörande mord.

Enligt uppgifter ska den döda personen ha skjutits i huvudet i Nacka söder om Stockholm och därefter har kroppen transporterats till landsbygdsområdet Ledinge i Knivsta där kroppen brändes.

Polisen misstänker att mordet har utförts av den 28-årige rapartisten Alex Ceesay som har miljoner spelningar på Spotify och YouTube. Han efterlystes men höll sig borta från polisen i flera dagar.

Till slut kunde polisen spåra honom till en bostad i Norrköping där insatsstyrkan uppges ha sågat sig in genom en ytterdörr och sedan använt chockgranater vid gripandet.

På onsdagen beslutade Nacka tingsrätt att häkta artisten som sedan tidigare förekommer med 31 avsnitt i belastningsregistret för bland annat grov misshandel, våld mot tjänsteman, rån, försök till rån, narkotikabrott, övergrepp i rättssak och skadegörelse.

I samma mål sitter även en kvinna och tre män häktade för bland annat grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.


”Vi skiter totalt om ditt barn finns i bilen”

Samhällsnytt kan berätta mer om Ceesay som i sina låttexter gärna skildrar livet som yrkeskriminell i förorten. Han romantiserar ofta ett liv fyllt av märkeskläder och kontanter och är även förtjust i att rappa om att avrätta människor – särskilt med skott i huvudet.

I musikvideon nedan rappar Ceesay meningar som: ”jag avslutar folk, ingen bullshit”, ”mitt i trafik du blir av med ditt liv vi skiter totalt om ditt barn finns i bilen”, ”min klick siktar skallen”, ”du vet när du back oss i bakrutan du blir avslutad”.

Kopplas till gängkriminalitet

När Samhällsnytt nätgranskar Ceesay i sociala medier påträffar vi flera gängrelaterade bilder. Han syns bland annat posera inför kameror tillsammans med med den numera avrättade gängledaren Merhawi Aregai som styrde det tungt kriminella gänget ”Lejonen” med bas i Hässelby nordväst om Stockholm.

I kommentarsfältet har Ceesay skrivit, ”fuck dom som mantlar men sen inte trycker”, som kritik mot gangsters som inte vågar avrätta människor.

Ceesay visar också gärna upp sig med vapen i sociala medier:


Bjöds in att till Malou efter tio i TV4

År 2017 bjöd Malou von Sivers in Ceesay till sitt soffprogram ”Malou efter tio” för att denne skulle få möjlighet att marknadsföra sin artistkarriär med en ny låt. Ceesay medverkade i programmet tillsammans med sin manager, tidigare rapartisten Ken Ring, och ytterligare en gangsterrappare, Salih Nour, med artistnamnet ”Salle”.

Stundvis i intervjun har Malou problem att få kontakt med rapparna som antingen är frånvarande eller sluddrar i sina svar. De två gangsterrapparna använder tiden till att romantisera sina hårda liv i förorten där de uppger att livet står på spel men att de inte har några andra vägval i livet.

Ceesay berättar bland annat att trots att han förlorat vänner i gängkrig så ”backar han inte”. När han får frågan om att lägga ned sin kriminella bana svarar han, ”vad ska vi annars göra?”.

Statsradion lyfte fram Ceesay som rehabiliterad

År 2016 gav upplät den skattefinansierade public service-aktören SR sin plattform för att marknadsföra Ceesays musikkarriär. I intervjun hävdar artisten att han tagit avstånd från den kriminella banan.

– Det räcker med att nånting förändras. I den kriminella härvan är allt fokus på att fixa pengar. Jag har gått den vägen ens mamma inte vill att man ska gå. Men nu har jag musiken istället, berättade Ceesay.

Även Aftonbladet har i positiva ordalag lyft fram Ceesay. År 2016 besökte tidningen Kumlafängelset för att berätta om Ceesays musikkarriär som möjliggjordes genom att Kriminalvården ordnat en inspelningsstudio åt honom.

I ett videoklipp gavs Ceesay utrymme att visa upp sina raptalanger: