Elpriserna svajar kraftigt nu för tiden. I torsdags låg det genomsnittliga dygnspriset i södra Sverige för första gången över 2 kronor per kilowattimme och nådde som högst 2,24 kronor. Bara dagar innan, i söndags, låg priset på minus. Då blåste det nämligen mycket samtidigt som elförbrukningen var låg.
Allt mindre av svensk elproduktion kommer från stabila källor som kärnkraft, istället utökas den väderberoende vindkraften. Detta har skapat en oförutsebar elmarknad med stor prisvariation.
I Europa har brist på naturgas och höga priser på utsläppsrätter lett till att Sverige tidigare kunnat exportera mycket el till kontinenten. Nu, på grund av begränsad tillförsel av el från norra till södra Sverige, går det inte längre att exportera så mycket el som kabelkapaciteten tillåter. Detta har i sin tur lett till att elpriserna i södra Sverige alltmer närmar sig nivåerna i Tyskland och Danmark.
LÄS ÄVEN: Elpriserna höjs ytterligare i höst – redan på rekordnivå
“Prissvängningarna är här för att stanna”
– Jag väntar mig nya rekord. Blir det en vargavinter kan det i princip gå hur högt som helst och 3, 4 eller 5 kronor per kilowattimme är ingen omöjlighet under enstaka dagar, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis till SvD.
De extrema prissvängningarna är här för att stanna, hävdar han. Den enda lösningen, bortsett från att ta tillbaka kärnkraften, är ökad lagringskapacitet. Men dagens batterier duger inte till långvarig lagring, exempelvis från sommar till vinter.
LÄS ÄVEN: Larmet: Företagen flyr elkrisens Sverige
“Investerare tappar intresset“
Den oförutsebara elmarknaden med sina kraftiga prissvängningar riskerar nu göra att investerare tappar intresset för förnybar elproduktion, vilket skulle försinka den så kallade klimatomställningen, menar Holtz.
– Det skulle vara en enorm investering att bygga så mycket lagringskapacitet som krävs för att få bort de kraftiga prissvängningarna och investerare i sol- och vindkraftsparker vill helst ha stabilitet och förutsägbarhet. Med de kraftiga prissvängningar vi har nu är det svårt för investerare att få det jämna kassaflöde de söker, säger han.
Som Samnytt tidigare rapporterat, kopplas det brittiska elnätet till det nordiska. Detta riskerar leda till ännu högre priser. Enligt The Telegraph tvingades Storbritannien återigen börja elda kol i september. Detta sedan priset på naturgas stigit med 250 procent sedan årsskiftet. Bara under augusti månad steg priset med 70 procent, uppger SkyNews.
LÄS ÄVEN: Centerpartiet: Putin som ligger bakom de höga elpriserna
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.