Facebook har varit i blåsväder på senare tid efter att skandalen med Cambridge Analytica uppdagats. Men nu erkänner även Facebooks grundare Mark Zuckerberg att de skannar meddelanden som folk skickar till varandra genom Messenger-appen.

Facebook kontrollerar bilder och länkar för förekomsten av illegalt eller ”extremt” material genom ett automatiserat system. Det som skrivs i meddelandena får också läsas manuellt om det flaggas till moderatorerna för att bryta mot Facebooks regler, skriver the Daily Mail.

Zuckerberg bekräftade detta förfarande i en podintervju med Ezra Klein i Vox. Han berättade att han fick ett samtal från en av sina anställda och blev då informerad att deras system hade blockerat försök att skicka uppviglande meddelanden på Messenger om etnisk rensning i Myanmar.

Miljardären sa då att ”i sådana fall detekterar våra system vad som händer. Vi stoppar sådana meddelanden från att gå igenom”.

Det är samma system som hindrar inlägg på Facebook som även stoppar meddelanden till privatpersoner, enligt Facebook.

Användare kan också flagga meddelanden som de anser bryter mot reglerna. Detta innebär att innehållet kontrolleras manuellt eller att automatiserade system tar hand om det. Trots detta hävdar Facebook att deras prioritet är att ”hålla era meddelanden privata”.

De hävdar att systemen är till för att detektera exempelvis utnyttjande av barn och virusprogram samt att de inte lyssnar på röst- eller videosamtal.

Dataskandalen på Facebook visade även att de samlat in information som inkluderade telefonloggar och textmeddelanden.

En användare rapporterade att mellan oktober 2016 till juli 2017 innehöll hans loggar ”information om varenda samtal jag gjort, inklusive tidpunkt och varaktighet och info om varenda textmeddelande jag fått eller skickat”.

I de fall en användare vill lämna Facebook försöker företaget få personen att i först hand deaktivera kontot, istället för att ta bort det helt, eftersom man då kan spara all information om användaren på sina servrar.