Ett avslöjande om Facebook får just nu stor uppmärksamhet på Internet. Att plattformen stryper en viss typ av material för att få räckvidd har av många avfärdats som konspirationsteorier. Men nu bekräftar en tidigare Facebookanställd att man faktiskt smygcensurerar oönskade åsikter genom mjukvaran.

Att Facebook-konton med innehavare och material som utmanar det etablerade stängs ned är inte ovanligt. Det drabbade nyligen den konservativa medborgarjournalisten Tommy Robinson och är något som bland annat den enormt populära och välbesökta amerikanska konservativa mediesajten InfoWars och dess grundare Alex Jones råkat ut för.

Nu kommer uppgifter som bekräftar att Facebook dessutom stryper oönskade åsikter i smyg. Det var i onsdags som James O’Keefe och den konservativa aktivistgruppen Project Veritas publicerade ett avslöjande som möjliggjordes genom en tidigare anställd hos Facebook. Den anonyma kvinnan har visat upp material som styrker att plattformen ägnar sig åt åsiktsförtryck av oönskade åsikter och personer med hjälp av kodningar i systemet, rapporterar News Voice.

LÄS ÄVEN: Nigel Farage läxade upp Facebooks grundare

Kvinnan har tidigare arbetat med att granska innehåll som användare publicerar på Facebook. Genom sin tjänst har kvinnan tagit del av information som visar att Facebooks mjukvaruingenjör Danny Ben-David är en av hjärnorna bakom programmeringen av Facebooks verktyg “Action Deboost Live Distribution”. Det är en kodning som hämmar ett inläggs räckvidd, det vill säga stryper oönskat material och vissa konton från att nå ut till sina följare.

När en användare publicerar ett nytt inlägg eller påbörjar en direktsändning kan även knappar för delning, gillande och vidarebefordring via mejl eller sociala kanaler inaktiveras. I vanliga fall informerar plattformen när material tas bort med anledning av att det strider mot deras regler. I dessa fall av ’deboosting’, även kallat smygcensurering, meddelar man däremot inte användaren om vad som sker.

Om videomaterial publiceras kan Facebooks algoritmer granska det genom att omvandla videon till text. Påträffar mjukvaran något oönskat ord i videon triggar det sanktioner som stryper flödet. Det handlar enligt medarbetaren också om att strypa ord och bilder som uttrycker vissa åsikter genom att klassa dessa som ”troll” för att förebygga hets mot folkgrupp som skulle kunna kränka någon.

LÄS ÄVEN: Spotify, YouTube, Facebook och iTunes i samordnad nedsläckning mot populär konservativ mediesajt

Det kan exempelvis handla om material från den populära meme-kulturen där slagkraftiga ordvitsar och bilder svetsas samman. I avslöjandet berättar Facebookmedarbetaren att koden riktar in sig mot högern och konservativa konton. När det gäller vänsterorienterade konton känner hon inte till några liknande rapporter.

När James O’Keefe tar kontakt med Danny Ben-David för att ställa frågor om hans arbetsuppgift och mjukvaran vägrar han svara. I ett uttalande bekräftar Facebook att man sedan år 2016 har applicerat sin mjukvara på inlägg som strider mot deras regler.

Samhällsnytt kan inte marknadsföra
I avslöjandet framkommer det även att Facebook genom algoritmer kan begränsa en användares möjlighet att marknadsföra inlägg. När Samhällsnytt lanserade granskningen av vård till illegala försökte redaktionen marknadsföra videoklippet genom Facebooks betaltjänst för att nå en ökad räckvidd, något som dock visade sig inte vara möjligt.

LÄS ÄVEN: Hög Facebookchef sparkades för Trump-stöd

Zuckerberg ovetande
Facebooks grundare Mark Zuckerberg har i senatsförhör hävdat att Facebook inte sysselsätter sig med att strypa olika politiska åsikter. Men enligt den tidigare Facebookmedarbetaren är det alltså inte sant. Plattformen nedgraderar oönskade politiska åsikter, i första hand konservativa sådana..

Få en inblick
I den nedanstående videon hittar ni hela intervjun med den tidigare Facebookmedarbetaren.