President Donald Trumps administration menar att internetjätten i sina anställningsprocesser ägnar sig åt så kallad positiv särbehandling av migranter.

Stämningen har administrationen gjort via justitiedepartementet. I denna framgår att Facebook under åren 2018-2019 anställt 2 600 migranter utan att först ha kontrollerat ifall den efterfrågade kompetensen inte redan existerar i landet. Plattformen ska också aktivt ha valt bort amerikanska medborgare som sökt tjänsterna.

LÄS ÄVEN: Zuckerberg erkänner: Facebook censurerar bort åsikter innan de publiceras

Enligt stämningen anklagas också Facebook för att ha skapat ett system för att endast anställa migranter med tillfälliga visum som man ville sponsra med så kallade green cards, alltså permanent uppehållstillstånd.

Facebook meddelar endast att man avser bestrida anklagelserna. Någon mer utförlig kommentar än så vill man inte ge i dagsläget.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Lukrativa visum

Så kallade H-1B-visum används ofta av teknikföretag för att ta högkvalificerade utländska gästarbetare till USA. Kritiker menar dock att lagarna som reglerar visumen är svaga och att det är alltför enkelt att ersätta amerikanska arbetare med billig utländsk arbetskraft.

Andra stora företag som använder visumen är bland annat Amazon, Microsoft, Walmart, Google och Apple.

I en presidentorder i juni stoppade Trump tillfälligt visumet vilket öppnade upp för över en halv miljon jobb för amerikanska medborgare.

LÄS ÄVEN: Konservativ opinionsbildare stämmer Facebook: ”Dags att faktagranska faktagranskarna”

Enligt företagen själva finns det inte tillräckligt många amerikaner med rätt slags utbildning för att fylla platserna. Samtidigt visar uppgifter att företagen ofta betalar de utländska gästarbetarna under medianlönen för positionerna i fråga.