Genom ett förfalskat dokument från Socialstyrelsen har en man lyckats arbeta som läkare på tre sjukhus och en vårdcentral i landet. Nu har Skaraborgs sjukhus upprättat en polisanmälan mot mannen.

På tisdagen uppmärksammades det att en 32-årig man har använt sig av ett förfalskat beslut från Socialstyrelsen. Enligt dokumentet bekräftas det att mannen har rätt till en så kallad allmäntjänstgöring, AT. Men dokumentet är påhittat och finns inte hos Socialstyrelsen, rapporterar TV4.

Trots det förfalskade dokumentet har mannen ändå lyckats arbeta inom psykiatri, medicin och kirurgi vid bland annat Skaraborgs sjukhus, Region Dalarna och en vårdcentral i Stockholm utan att någon har kontrollerat utbildningsbakgrund och intyg från Socialstyrelsen.

Mannens förfalskade beslut från Socialstyrelsen som aldrig undersöktes av arbetsgivarna:

Chefsläkaren Christer Printz vid Skaraborgssjukhus kan inte svara på hur många patienter som mannen har hanterat under sin tid i Lidköping. Men uttrycker en oro för situationen med nyanställningar.

– Jag tycker att det är förskräckligt att vi blir lurade. Det är en patientsäkerhetsfråga att den som vi anställer har den utbildning som den anger, förklarar Printz.

LÄS MER: Inte säkert att doktorn du träffar verkligen är läkare

I Region Dalarna förklarar chefsläkare Helena Hellström att man har upptäckt stora brister i mannens dokumentation. Det saknas både en en kopia på examensbevis och på dokumentet från Socialstyrelsen.

– Vi har inte följt våra rutiner i det här fallet, vilket är allvarligt i sig, säger Hellström till SVT.

LÄS MER: Ljög om att hon var sjuksköterska – fick ändå legitimation

Polisanmäler
Efter avslöjandet om den falska läkaren väljer nu Skaraborgs sjukhus att polisanmäla mannen.

Region Dalarna har inte bestämt sig för om ärendet ska polisanmälas men meddelar att man nu skärper sina kontrollrutiner vid nyanställningar.

LÄS ÄVEN: ”Förödande” få utländska läkare klarar proven för svensk läkarlegitimation