På Tidaholmsanstalten är en grupp fångar missnöjda med maten och har därför börjat strejka genom att anmäla sig sjuka från sina anvisade sysselsättningar.

Det var i måndags morse strejken utbröt och som ännu pågår, inte heller finns någon lösning i sikte. Exakt hur många det rör sig om vill man inte avslöja, men det ska vara ett större antal.

Det ska enligt kriminalvårdschef Magnus Östlund också vara tydligt att det handlade om en protestaktion som till stora delar handlar om mathållningen på olika sätt.

LÄS ÄVEN: Rakhmat Akilov missnöjd med fängelsets mat och fritidsaktiviteter – skriver klagobrev till JO

Problemen fångarna har med maten ska vara att den inte anses tillräcklig, eller tillräckligt god, och att utbudet i kiosken begränsats kraftigt efter ett centralt beslut tidigare i år.

– Men det är klart att inte alla har samma smak, så tycker man inte om vissa maträtter och inte kan komplettera med något annat, ja då riskerar man ju att bli hungrig nån gång, säger Magnus Östlund till DN.

Påverkar produktionen

Ifall strejken blir utdragen kan det påverka anstaltens kunder. Varje dag arbetar omkring 70 fångar i olika verkstäder. Då ett stort antal av dessa arbetsvägrar påverkas således produktionen.