➤ USA / TERRORISM  FBI har nyligen släppt en rapport som understryker att så kallade ”svarta identitetsextremister” i USA har blivit ett nytt inhemskt terrorhot mot landet.

USA har under de tre senaste åren upplevt att allt fler poliser skjuts och mördas, framförallt av svarta amerikaner. FBI uppmärksammar nu detta växande problem i en rapport. Man talar om framväxten av en svart identitär extremism och att denna ligger till grund för en ny form av inhemsk terrorism i landet.

I augusti 2014 sköts Michael Brown till döds av en polisman i samband med att Brown rånade en butik. Efter flera stora utredningar ansågs polismannens agerande helt berättigat under de omständigheter som rådde vid tillfället.

Efter händelsen har ett antal poliser runt om i USA kallblodigt mördats av vad som FBI nu konstaterar är extremister med ideologisk grund i svart identitetspolitik och som man anser utgör ett allvarligt och växande inhemskt terrorhot mot USA.

Den mest uppmärksammade attacken mot polisen stod Micah Johnson för, som i juli 2016 kallblodigt sköt ihjäl fem och skadade ytterligare nio poliser i Dallas, Texas. Johnson var ökänd för sina sympatier med den militanta extrema svartmaktsrörelsen samt med Black Lives Matter.

Någon vecka senare attackerade Gavin Long poliser i Baton Rouge, Louisiana, vilket slutade med att två poliser omkom. Även Long var inspirerad av Black Lives Matter-rörelsen.