Nya uppgifter framkommer nu i härvan kring president Joe Bidens och hans skandalomsusade son Hunter Bidens aktiviteter relaterade till den ukrainska gasjätten Burisma där den sistnämnde var styrelseledamot. FBI-dokument sägs visa att Joe Biden tog emot fem miljoner dollar i mutor från Burismas ledning.

Samnytt har tidigare rapporterat om den FBI-utredning som inletts mot far och son Biden efter uppgifter från en visselblåsare. Den har handlat om en vidsträckt mutskandal där företag i flera länder misstänks ha mutat sig till för dem gynnsamma politiska beslut från den dåvarande amerikanska Obama-regeringen där Joe Biden var vicepresident.

Ukrianska gasjätten Burisma är ett av företagen som figurerat utredningen. Joe Bidens skandalomsusade son Hunder Biden satt som styrelseledamot i bolaget mellan 2014 och 2019.

Påtryckningar för att avsätta åklagare

Familjen Biden har bland annat misstänkts för att ha utövat påtryckningar på den ukrainska regeringen att avsätta en åklagare som utredde oegentligheter inom Burisma. Korruption är sedan kommunisttiden extremt utbrett i Ukraina och har visat sig vara mycket svårt att komma till rätta med sedan den röda diktaturen avskaffades.

Redan 2020 uppges FBI ha fått uppgifter från källor om att Joe Biden under sin tid som viceprecident i Obama-regeringen ska ha tagit emot mutor från högt uppsatta personer inom Burisma mot att denne drev igenom beslut i USA som gynnade företaget.

Välunderrättad FBI-källa

De hemligstämplade uppgifterna har nu läckt ut till Fox News tillsammans med en siffra på summans storlek – fem miljoner dollar. Läckan beskrivs av nyhetsbolaget som en välunderrättad källa. Den källa som för tre år sedan informerade FBI om mutorna från Burisma till Biden beskrivs i de nu läckta dokumenten som ”mycket tillförlitlig”.

Mer konkret ska Burisma enligt uppgifterna bland annat ha betalat Biden för att få hjälp med att få tillgång till oljerättigheter i USA och komma in i ett amerikanskt oljeföretag. Det ska också ha diskuterats varför Burisma ansåg sig behöva Joe Bidens hjälp när man hade sonen Biden i styrelsen. Svaret var att Hunter var för ”korkad”.

Den stora penningsumman ska ha betraktats som vad som på engelska kallas en ”retainer” för att kunna påräkna Bidens hjälp när den behövdes. Att göra sig av med den besvärlige korruptionsåklagaren var enligt uppgifterna ett av uppdragen.

Doldes genom uppdelning och mellanhänder

Mutpengarna ska enligt FBI:s källa och de uppgifter Fox News fått tillgång till ha betalats ut uppdelat på så många olika bankkonton och mellanhänder att ingen utredare skulle lyckas avslöja transaktionerna. I diskussionerna på Burisma har Joe Biden gått under smeknamnet ”The Big Guy”.

Enligt FBI har uppgifterna hög trovärdighet då den källa som levererat dem är en – icke namngiven – informatör som stått på den amerikanska federala polisens lönelista sedan 2010 och tidigare levererat pålitlig information. Mutöverenskommelsen med Biden ska ha skett med en eller flera personer på högsta nivå inom Burisma, eventuellt den högsta chefen Mykola Zlochevskyj.

Erkänt påtryckningar

Joe Biden har vidgått att han lade sig i Ukrainas inrikespolitik för att få åklagaren Viktor Shokin som utredde Burisma avskedad. Detta genom att hota hålla inne en miljard dollar i stöd till Ukraina.

Det bakomliggande motivet har tidigare trotts vara mer personligt för att gynna och skydda sonen Hunter i det ukrainska gasbolagets styrelse. Men enligt de aktuella uppgifterna kan mutpengar ha spelat en avgörande roll. Officiellt hette det att USA tryckte på därför att Shokin inte ansågs ha tillräckligt hårda nypor mot korruptionen. Men det egentliga skälet kan alltså ha varit det motsatta.

Stoppade Trumps efterforskningar med riksrätt

När dåvarande presidenten Donald Trump 2019 initierade en utredning av familjens Bidens förehavanden i Ukraina och oegentligheter kring dessa, slog Joe Biden hårt tillbaka med hjälp av det Demokratiska partiet. Man framställde det som att Trumps efterforskningar utgjorde ett otillåtet sätt att agera på i en valrörelse och som sittande president och man försökte också, dock utan framgång, genom ett riksrättsåtal få Trump fälld för maktmissbruk och andra påstådda brott i sammanhanget.

Enligt uppgifterna ska Burisma ha beslutat att distansera sig från Biden inför presidentvalet 2016. Det uppgivna skälet var att man fruktade att Trump skulle börja utreda kopplingarna om han vann valet.

Avvisar anklagelser som ”lögner och nonsens”

I takt med att allt fler obekväma uppgifter framkommit och belagts om Hunter Bidens förehavande har Vita Huset också distanserat sig från honom och förnekat att Joe Biden under sitt vicepresidentskap ska ha varit delaktig i sonens aktiviteter.

Hunter Biden är sedan en tid tillbaka föremål för en federal utredning i USA. Den är huvudsakligen fokuserad på om Biden den yngre gjort sig skyldig till skattebrott.

Vita huset vill inte officiellt kommentera de nu aktuella mutanklagelserna. Joe Biden själv har i ett uttalande avfärdat dem som ”en massa lögnaktigt nonsens”.