Synskadades Riksförbund larmar om missförhållanden och pekar ut Valmyndigheten som ansvarig. Vid flera tillfällen har fel valsedlar placerats i de punktskriftsmärkta kuverten, vilket innebär att synskadade kan ha röstat på ett annat parti än de avsett.

– Detta visar tydligt att synskadade väljare fortfarande inte har samma möjligheter att delta på samma villkor i den svenska demokratin”, säger Synskadades Riksförbunds ordförande Niklas Mattsson i ett pressmeddelande.

Valmyndighetens kanslichef, Anna Nyqvist konstaterar att det inträffade är ”djupt olyckligt” och skyller “problemet” på valsystemet.

– Det är en manuell process där de här valsedlarna handplockas och skickas ut till personerna. Det är av yttersta vikt att det blir korrekt, men som i alla processer där människor är inblandade så går det inte att utesluta att det blir fel, säger hon till SVT. Huruvida felen handlar om misstag eller medvetet valfusk är i nuläget oklart.

Synskadades Riksförbund har fått rapporter från flera synskadade väljare som fått fel valsedlar i valkuvert märkta med punkskrift. Några av dem har fått kuvert märkta med ett partis namn, men med valsedlar från ett annat parti. Ytterligare en har tilldelats ofullständigt valmaterial där valsedlar från vissa partier saknats.

LÄS ÄVEN: Endast 13 000 röster skiljer blocken

“Kan avgöra valet”

– Detta innebär att det är stor risk att synskadade omedvetet kan ha röstat på ett annat parti än de avsett. I ett val som är så jämnt på riksnivån och i många kommuner kan dessa felröster avgöra valet. Det känns som att synskadades rösträtt inte tas på allvar ens av Valmyndigheten, så ska det inte vara i Sverige år 2022, säger Niklas Mattsson.

Synskadades riksförbund uppmanar nu alla sina medlemmar som förtidsröstat att rösta igen på valdagen, då stryks nämligen förtidsrösten. Synskadade kan få hjälp av valfunktionärer på plats. För att undvika ytterligare felaktigheter uppmuntras medlemmarna annars ta med sig någon de litar på. Rösten får inte lämnas i någon annan vallokal än den som anges på röstkortet.

Valmyndigheten fick i våras i uppdrag av regeringen att, tillsammans med det statliga forskningsinstitutet RISE, ta fram hjälpmedel för människor med synnedsättning så att de ska kunna rösta på egen hand. Detta är dock inte planerat att tas i bruk fullt ut förrän valet 2026, uppger SVT.

LÄS ÄVEN: S-pamp kampanjade i moskén – delade ut valkuvert med S-valsedlar