➤ Som Samhällsnytt tidigare rapporterat om, utfördes på lördagen en antisemitisk terrorliknande mordbrandsattack mot en judisk synagoga i centrala Göteborg. Tre personer greps och anhölls. Två av dessa har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand.

De som häktats är Feras, 21, medborgare i ”Palestina” som uppehållit sig i Sverige sedan 2014 och Khaled, 18, medborgare i Syrien, som uppehållit sig i Sverige sedan 2015. Båda har tillfälliga uppehållstillstånd.

Den tredje anhållne, en 20-årig man, begärdes inte häktad. Han uppges ha försatts på fri fot men vara fortsatt misstänkt för delaktighet i mordbranden, dock på en lägre misstankegrad än Feras och Khaled.

Häktningen av Feras och Khaled skedde på ”sannolika skäl”, dvs den högre misstankegraden och förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Målet hanteras av kammaråklagare Stina Lundqvist.

Både Feras och Khaled nekar till brott. Det är oklart om det innebär att de förnekar handlingarna eller inte anser att dessa bör betraktas som brottsliga.

LÄS MER: Nyanlända anhållna för brandbomberna mot synagogan

Brottsrubriceringen har ändrats från den mildare försök till mordbrand, till grov mordbrand. Enligt polis och åklagaren rör det sig om ett antisemitiskt hatbrott.

LÄS MER: Antisemitisk demonstration i Malmö: ”Vi ska skjuta judarna”

Motivet antas vara att USA för en dryg vecka sedan verkställde ett flera decennier gammalt beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta sin ambassad dit. Attacken följde efter att ett stort antal migranter samlats på olika platser i landet och skanderat sådant som ”skjut judarna”.

LÄS MER: Maskerat gäng attackerade synagoga i Göteborg

Bevisning mot de två häktade finns bland annat i form av övervakningsfilm från brottstillfället. Betydligt fler gärningspersoner, ca 10-15 stycken, syns på filmen men såvitt Samhällsnytt erfar har polisen ännu inte lyckats identifiera fler än Feras, Khaled och den 20-åring som initialt också anhölls.

Åklagare Stina Lundqvist är av uppfattningen att attacken var planerad och samordnad av samtliga förövare. Det är oklart om fler gripanden och lagföringar kommer att ske.

Det framgår inte av tillgängliga rättshandlingar huruvida Lundqvist kommer att yrka på utvisning för Feras och Khaled.