Tidigare har Folkhälsomyndigheten (FHM) sagt att coronaviruset inte smittar under inkubationstiden. Men nu ändrar de sig plötsligt. På deras hemsida står det nu att det finns ”teoretiska risker” att en person utan symptom kan smitta.

Folkhälsomyndigheten ansåg till nyss att smittade personer inte kan sprida viruset vidare under inkubationstiden. Den bedömningen skilde sig från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC med flera som anser att coronaviruset troligen kan smitta under inkubationstiden, även om det är oklart hur ofta det sker.

Efter att smittan nu spridit sig på äldreboende med tiotals döda som följd erkänner nu Folkhälsomyndigheten att tidigare rekommendation var fel. Nu skriver de på sin hemsida att det finns ”teoretiska risker”

LÄS ÄVEN: Äldreboenden i Stockholm hårt drabbade av corona – hundratals smittade

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, säger till SvD att kunskap från andra virus som ger luftvägsinfektioner stödjer påståendet att sjukdomen kan spridas från personer utan symtom.

– Det är nog snarare sannolikt att en del människor kan föra smittan vidare under slutet av inkubationsperioden och vid nära kontakter, säger han.

Olika grad av smittsamhet

Under den större delen av inkubationstiden menar han dock att smitta inte kan ske utan är möjligt nära inpå de första symptomen.

– Generellt är personer med kraftigare symtom mer smittsamma, lägger han till.

Folkhälsomyndigheten svarade inte på SvD:s frågor om varför deras bedömning förändrats utan bara att ”kunskapsläget om coronaviruset ständigt ändras”.

LÄS ÄVEN: Sverige avskräckande exempel i coronabekämpning