Frivilligorganisationen Försvarsutbildarna Ystad anlitades under pandemin och i samband med flyktingmottagningen från Ukraina, men sedan gick allt snett. I fjol uppdagades att man skickat fordon och material man fått från Försvarsmakten till Ukraina och nu saknas bland annat 70 militärfordon i föreningens förråd i Köpingebro.

Länge var Försvarsutbildarna Ystad kommuns samarbetspartner i frågor som rör krisberedskap. Efter en välgörenhetsgala 2023 lämnade en konvoj Ystad med destination Ukraina där bland annat flera terränggående ambulanser fanns med. Dessa hade Försvarsmakten skänkt till Försvarsutbildarna med förbehållet att de inte fick skänkas vidare. Ambulanserna var dessutom lovade till Länsstyrelsen.

Ambulanserna hade stått i föreningens förråd i Köpingebro, där det nu uppdagats att ännu fler fordon och material för mångmiljonbelopp saknas.

LÄS ÄVEN: Försvarsmaktens nya hen-kampanj: “En virtuell handgranat”

Under ett års tid har Södra militärregionen arbetat med att återta allt materiel som Försvarsutbildarna Ystad kvitterat ut, och det står nu klart att föreningen kunnat ta in långt mer materiel än vad de kunnat ha användning för.

– Den samhällsberedskap som Ystad trodde att de hade, den finns inte. Den trygghet man trodde att man hade genom den här föreningens försorg, den är borta, säger Jan Bohman, kommunikationschef för södra militärområdet, till Sydsvenskan.

Bristfällig samhällsberedskap

I lokalerna i Köpingebro saknas bland annat 70 militärfordon, 50 elverk och patrullbåtar.

– Det är bandvagnar, terrängbil modell 11, terrängbil 13, en del i ambulansutförande, ledningsfordon, vanliga transportfordon. Skotrar, hjullastare, truckar, räknar Jan Bohman upp.

Den stora mängden material som försvunnit har gett upphov till brister i samhällsberedskapen som vid översvämningar och snöstormar.

Försvarsmaktens bandvagn. Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten

Nytt namn

Efter de många märkliga turerna har Försvarsutbildarna Ystad uteslutits ur riksorganisationen. I dag har föreningen bytt namn till Beredskapscenter Fredriksberg.

Björn Hårdstedt, ny i styrelsen sedan i våras, ifrågasätter Försvarsmaktens beräkningar.

– Det kan inte ha funnits några 70 fordon där. Det är fria fantasier.

Enligt Hårdstedt består föreningen av hårt arbetande personer som vill hjälpa till vid kriser och man har inte försökt lura samhället. Han pekar i stället på att det länge varit ett problem med att området inte varit ordentligt inhägnat med flera inbrott som följd.

LÄS ÄVEN: Regeringen och Försvarsmakten: “Det kan bli krig i Sverige”