Enligt Finansinspektionens stabilitetsrapport bör hushållen ta höjd för dramatiskt stigande boendekostnader framöver. För högt belånade villaägare kan det handla om tusentals kronor mer per månad.

I Finansinspektionens rapport utgår man från ett makroekonomiskt scenario från Internationella valutafonden för att räkna fram tänkbara konsekvenser. I myndighetens högräntescenario, där också dyrare el och ökade levnadskostnader räknas med, är det en mörk bild som målas upp.

För villaägare som köpt hus under fjolåret och är högt belånade antas de totala boendekostnaderna per månad stiga med närmare 15 000 kronor i Stockholm och närmare 13 000 kronor i Malmö respektive Göteborg. På årsbasis handlar det om alltså om drygt 150 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Räntehöjning kan bli smäll för bostadsrättsinnehavare

Högre boräntor står för omkring halva kostnadsökningen.

Även i medelstora städer stiger månadskostnaden för husägare rejält, där med ca 10 000 kronor i elområde 3 och 4.

Var åttonde klarar inte kostnaderna

Enligt rapporten kommer var åttonde villaägare som köpte hus under 2021 riskera att inte ha tillräckliga inkomster för att täcka månadskostnaderna.

Även för bostadsrättsägare blir det höjda kostnader men långt i från lika dramatiska, framför allt på grund av de lägre energikostnaderna. I Stockholm väntas kostnaderna för en genomsnittlig bostadsrättsfamilj öka med drygt 6 000 kronor per månad. Drygt 4 000 kronor avser högre räntor.

LÄS ÄVEN: Riksbanken höjer styrräntan

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, säger till Dagens industri att situationen bör leda till att amorteringskraven pausas.