Sedan i somras kan finländarna köpa starkare öl och cider samt svaga viner i vanliga matbutiker. Trots det både dricks och köps det mindre alkohol. Det visar nya siffror. På sikt kan ännu starkare drycker säljas.

Utbudet i matbutikerna består av öl, cider och vin med upp till åtta procent. Det omfattar endast drycker som är framställda genom jäsning och inte destillering.

LÄS ÄVEN: Starkare alkoholhaltiga drycker i finska butiker

Tidigare i år stod det klart att finländarna dricker mindre alkohol och nu rapporterar Yle att det även köps mindre – detta alltså trots att starkare drycker finns i matbutikernas sortiment.

Det som många ändå köper är just de starkare alternativen, slår statens ekonomiska forskningscentral VATT fast i en ny utredning.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Alkoholfritt populärt

Däremot har försäljningen av drycker med en alkoholhalt på högst 5,5 procent femdubblats sedan alkohollagen ändrades 2018.

Sedan dess har också försäljningen på Alko, finska motsvarigheten till Systembolaget, minskat. I november låg försäljningen 5,7 procent lägre jämfört med i fjol.

Något som blivit mycket mer populärt är de alkoholfria alternativen som fått ett uppsving med 30 procent under samma period.

Alko. Foto: Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0

Förändra i grunden

Den finländska staten har som ambition att förändra landets alkoholpolitik i grunden. Efter sommarens förändring vill man undersöka möjligheten att sälja ännu starkare drycker i matbutikerna, upp till 15 procent.

Kritiker är oroade.

– Det är väldigt bekymmersamt. Fokuset i alkoholpolitiken skiftar från en social- och hälsofokuserad politik till att istället handla om företagsamhet och konkurrens, säger Juha Mikkonen på den finska drogpolitiska organisationen Ehyt till Accent.

Mikkonen tror att en liberalare hållning till vinförsäljning troligen kommer leda till att man utvidgar till försäljning av sprit och att alkoholmonopolet urholkas, och om drycker med 15 procent tillåts spår han att alkoholmonopolet faller.

LÄS ÄVEN: Undersökning: Den yrkesgruppen dricker mest alkohol